Автентичен Гергьовден за младите поколения представиха ученици, музиканти и спонсори в Кубратско

Ученици, самодейци, музиканти и спонсори представиха по уникален начин традицията на големия пролетен празник Гергьовден. Идеята дойде от училищния клуб „Традиции и наследство на моя роден край“ при ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат с ръководител Иваничка Георгиева – преподавател по история и география. Към училищната акция, която се реализира за първи път от такъв мащаб в региона се включи и Община Кубрат, представлявана от журналиста Радослав Стойков.

„Този празник е свързан с пробуждането на природата, с раззеленяването на гори и ливади, с аромата на треви и цветя във въздуха. Затова решихме да покажем автентичността на празника сред природата“, заяви организаторката Иваничка Георгиева. Тя обясни още, че през петте години, в които действа ученическият клуб, децата са представили много празници пред родители и гости, като обичаите за Гергьовден са едни от най-хубавите и почитани пролетни традиции в обредния български календар. Иваничка Георгиева благодари за съдействието на кмета на Община Кубрат Алкин Неби, както и на директора училището Володя Войков.

YouTube

Идеята за пресъздаването на народните обреди и ритуали за Гергьовден беше подкрепена и от местни спонсори, тъй като за реализацията на грандиозното събитие бяха необходими и други сили. Към помощта и на училището, и на Общината се включиха и хора от село Каменово, тъй като населеното място домакинства събитието заради красивата си местност, разположена над река Топчийска, големият метален кръст и скалното дефиле.

На помощ към акцията за пресъздаването на обичая в неговата пълнота и изящество се притече младият земеделец и спонсор Стефан Иванов от Каменово, който даде агнето за чеверме, гергьовската люлка, много труд и който не веднъж е оказвал съдействие и подкрепа за подобни начинания от личен и обществен характер. Съдействие за освещаване на агнето и трапезата оказа и енорийския свещеник Светослав Светославов от кубратската църква „Св. Св. Кирил и Методий“.

За събитие от подобен мащаб бяха необходими и голям брой обредни хлябове, ритуални погачи, както и символични елементи от българската кухня, които задължително присъстват на българската трапеза за празника на светеца – покровител на армейците и земеделците. За тази хубава идея ръкави запретнаха в месенето на хлябовете в нощвите млади и възрастни домакини, учители, майки и баби на децата. Участие взеха и самодейците от село Медовене, представлявани от председателя на НЧ „Христо Ботев“ в селото – Руска Тодорова, която разказа на децата какво представлява празника и какви са традициите. Топли питки бяха осигурени и от председателя на Потребителна кооперация „НАРКООП“ – Кубрат, Искра Антонова. За сиренето, което задължително присъстваше на трапезата се погрижи местният предприемач и бизнесмен от с. Мъдрево Али Кьосев, а за тънките мезета – бизнесменът Красимир Христов от Кубрат.

Организацията беше по план, но възникна проблем, тъй като за пресъздаването на традицията всички участници и гости трябваше да бъдат облечени в национални народни носии и костюми, но такива нямаше за всички. Тук се притекоха на помощ две от големите и доказали се читалища от общината домакин – НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат и НЧ „Стефан Караджа“ в село Бисерци. Специални благодарности организаторите изказаха и на двете културни институции, както и на всички, които извадиха от гардероби и скринове старите и оригинални български облекла от онова време. Благодарности бяха отправени на секретаря Мейхат Адилова и кметът на Бисерци Алиш Арифов, както и на кубратския читалищен председател инж. Руси Русев.

Празник като на празник, всички се залюляха на богато украсената със здравец и люляк Гергьовска люлка, но къде без музика. Без колебание от Кубрат, Дряновец и Разград се притекоха страхотни музиканти, които с прекрасни ритми и бумтене на тъпана огласиха местността в Каменово. Чу се за празник и мало и голямо се хванаха за ръце за онази магия между земята и небето, наречена Българско хоро. Към акцията на организаторите в Кубратско се включиха и самодейците от разградското село Дряновец, водени от кмета Атанас Атанасов, които с прекрасните си песни и наричания направиха празника още по-цветен, весел, топъл и жив. Благодарности към самодейците от читалището в село Дряновец връчи в поздравителен адрес преподавателката Иваничка Георгиева. Поздравителни адреси получиха и всички останали спонсори и реализатори на проекта. Специални благодарности бяха отправени и към Стефан Иванов и неговото семейство.

Празникът започна с молитва и освещаване на трапезата, разположена върху автентични постели, отрупани с питки, банички, сочни мезета, с менчета мляко и вино, агнешко, сладки и други вкусотии. Засвириха гъдулки, акордеони и гайди, извиха се хора, развя се българската светиня. Всички след общата молитва и освещаване за здраве се почерпиха с по чаша от руйното вино на майстора винар Марин Черников от Кубрат, който беше осигурил красиво буре с божествената напитка.

Децата разказаха легендата за Свети Георги и змея, за обичаите и обредите, които се извършват в навечерието на празника, как се меси гергьовски хляб и за символиката в украсата по него. Участниците в пресъздаването на Гергьовден на раздяла си пожелаха все такива ползотворни срещи, в които да се възражда магията на българския дух и фолклор за бъдещите поколения.

Специални благодарности организаторите на събитието отправиха и на видеографа Атанас Петков от Кубрат, който предостави снимачна техника и дрон.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе