19 май – Европейският ден за борба със затлъстяването

На 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Днес затлъстяването е определено като „Епидемията на 21 век“ не само сред възрастното население, но и сред децата.

Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски страни между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло, а от децата с наднормено тегло са средно 20 %.   

YouTube

Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека.

Установено е, че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

При хората с наднормено тегло се наблюдава повишен риск от сърдечно – съдови заболявания, появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония,  атеросклероза, ставни заболявания, репродуктивни проблеми и преждевременна смърт.

Повишената консумация на храна, особено по – богатата на калории, в съчетание с ниска физическа активност водят до негативни резултати. 

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран.

България не прави изключение от останалите европейски страни, но е една от малкото, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците.

Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.

От 1997 г. се извършва мониторинг на хранителния статус на населението, следят се показателите за наднормено тегло при децата. Непрекъснато се подобряват правилата за хранене на децата в яслите, детските градини и училищата. Създадени са добри условия за физическа активност в детските и учебни заведения. В учебните програми са включени инициативи за промоция на здравето и обучения за принципите на здравословното и балансирано хранене.

Борбата със затлъстяването изисква формиране на здравословни навици и промяна в начина на живот

 12 препоръки за здравословно хранене: 

  1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
  2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
  3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
  4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
  5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
  6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
  7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
  8. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
  9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
  10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
  11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
  12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Затова дали ще сме с нормално тегло или ще сме затлъстели зависи само от нас! Всичко друго са само оправдания!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе