60 години ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат

С топла и емоционална среща на бившите колективи с ръководството и настоящите преподаватели стартираха празничните прояви по повод 60-годишния юбилей на ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат. Още в сутрешните часове започнаха да пристигат букети с цветя, честитки и подаръци. Срещата на вече пенсионираните учители с настоящите преподаватели се състоя в учителската стая на учебното заведение, а празнично приветствие към всички отправи директорът на училищната институция- Володя Войков.

След едноминутно мълчание в памет на колегите си, които не са сред тях вече, последваха поздравления за училищния празник. Гостите, сред които изпъкнаха имената на вече възрастните учители – Петранка Мичева, Петранка Димитрова, Михаил Михайлов и други, споделиха хубави спомени от практиката и делата си в училището, а от своя страна колегите им ги дариха с цветя и символични подаръци, като медальончета с лика на училищния патрон Христо Смирненски, писалки, информационни диплянки и др.

YouTube

С умиление и с радост гостите разгледаха фоайето на училището, витрините със спортната слава на младите надежди, доказвали се неведнъж, музейната сбирка, съхранила училищното богатство, както и отличията за училищните успехи и достижения.

Пенсионираната учителка Пенка Йорданова от своя страна, а и от името на своите колеги през годините, връчи картина на маслена основа и стенен часовник на директора Войков с уговорката картината да краси любимата учителска стая, а часовникът – да отмерва приятни часове в директорския кабинет. За празника на учителите бе осигурена и празнична почерпка.

След емоционалната среща в училището последва и още една приятна среща на учителите и техните възпитаници, които поздравиха местната общественост и гости по повод училищния си юбилей. Празничната програма се проведе в Ритуалната зала при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1891“ в присъствието на Кмета на община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Женифер Пойраз, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ към Община Кубрат Стефан Калинов, директорът на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат Росица Христова, началникът на отдел „ПКСДТО“ Здравко Вутов, председателят на ПК „НАРКООП“ – КУБРАТ Искра Антонова, много деца, учители, родители и граждани.

Поздравителни слова бяха отправени от кмета Алкин Неби, който сподели, че това училище има особено място в сърцето му, тъй като му е дало първия тласък до завършване на основното му образование. Общината, а и лично кметът Неби осигуриха като подарък чисто нов принтер за училището.

„За мен е чест, виждайки тези умилителни кадри от миналото на екрана, защото ме връщат назад във времето, виждайки този училищен двор на старите снимки. Благодарен съм на учителите, които са тук и вече на преклонна възраст, защото заслужават поклон и огромно уважение, тъй като именно те изградиха човека, който съм днес пред Вас! Благодаря на цялото училищно ръководство, че успешно успява да съхрани традициите, успешно да събужда интересите на учениците, възпитавайки ги в човечност, а такива хора са нужни на община Кубрат и Република България“, каза в обръщението си кметът Алкин Неби.

Към всички присъстващи се обърна и директорът Володя Войков, който благодари на училищния екип и персонал, на всички ученици и ръководители за постигнатите резултати през годините. Той обясни, че нелеката, но сърцата работа води до отлични резултати, каквито не липсват и се тачат от обществото, пожелавайки на всички още такива оценки и успехи в работата. Поздравления за празника отправи към юбилярите и Росица Христова – Директор на СУ „Христо Ботев“ – гр. Кубрат, която подари и красива кошница с цветя.

След поздравленията последваха две фолклорни изпълнения на училищния танцов състав при СУ „Христо Ботев“ – „Валенс“ с ръководител Валентина Димитрова, след което бе излъчена и презентация за историята на шейсетгодишното училище.

От историческата справка стана ясно, че по решение на тогавашния Инициативен комитет на Общинския народен съвет и отдел „Народна просвета“ в Разград, на 15-ти септември 1963 година в град Кубрат било открито Второ основно училище, носещо името „Христо Смирненски“. Първи негов директор бил Никола Костадинов, като в началото учителският колектив, обучаващ и възпитаващ общо 566 ученици бил от 32-ма преподаватели. През 1964 година като признание за своята работа учителският колектив получил „Паспорт за трудова слава“, а през 1966 година училището било обявено за образцово в Кубратския район. През 1966 година започнал строеж на нова училищна сграда, който завършил през 1969 година. От 15-ти септември 1969 година ОУ „Христо Смирненски“ се преместило в новата сграда, която била тържествено открита на 6-ти ноември 1970 година.

Дългогодишен директор на училището от 1967 до 1983 г. била Йорданка Проданова. От 1983 до 1990 година директор на училището е Сийка Димитрова. От 1972 година училището става районно, обединяващо началните училища от квартал Дряново в Кубрат и селата Медовене и Горичево. През 1973 година било обявено за базово училище за Кубратски район. От 1990 г. до настоящия момент директор е Володя Войков.

На сцената се изявиха ученици от всички училищни паралелки на училището. Специално за юбилея на образователното поприще се изявиха и ученици от началния курс с ръководител Татяна Пенчева, които изпълниха танца „Зумба“. Приказката „Най-скъпоценният плод“ пред публика в Кубрат представиха възпитаниците на преподавателката Катя Димитрова.

С хубавия си глас и с песента „Една българска роза“ ученикът Селайдин Тахир, който освен в тази изява, наскоро участва и в пресъздаването на празника Гергьовден в кубратското село Каменово на училищния Клуб „Традиции и наследство на моя роден край“ с ръководител Иваничка Георгиева и Община Кубрат, получи адмирациите и овациите на публиката. Покъртителната картина на детското щастие в разказа и драмата на поета Христо Смирненски „Босоногите деца“ и „Каменарче“ бяха изящно и чрез специални декори пресъздадени от преподавателите Дарина Тошева и Дончо Христов.

Организаторите отправиха благодарности за съдействието на Община Кубрат, към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“, към председателя на Потребителната кооперация в Кубрат Искра Антонова, която подари канцеларски материали за училището, както и към бившия възпитаник на школото Беркант Ахмед, който по повод 60-годишния юбилей осигури шест декоративни туи за всички класове, които да бъдат отглеждани с много любов и грижа.

По повод юбилея на ОУ „Христо Смирненски“ директорът Володя Войков награди изявени ученици, отличили се в най-различни конкурси и състезания, като за тях той подари и еднодневна екскурзия до първата българска столица Плиска. По повод 60-годишния юбилей училището организира конкурс за краснопис по препис на произведение на Христо Смирненски. Вътрешен конкурс училището инициира и за написване на разказ, стихотворение или есе на тема „Училище – мой свят прекрасен“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе