Пилотното зелено издание на семейния фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Исперих на 5 юни

На 5 юни от 14 ч. пред библиотеката в Исперих идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Той е с безплатен достъп, а гостуването е по покана на община Исперих и е подарък за всички деца в града по случай празника им. Тове е първото „зелено“ издание на фестивала, а поводът е Международният ден на околната среда. Ето защо фокус на пилотното „зелено“ „Лятно театро“ са екологичната насоченост и биоразнообразието. 

Програмата започва в 14 ч. с най-веселите игри на открито със „Зелена игротека“ и продължава с кукления спектакъл „От кулата“ на „Малка театрална компания“ с начален час 14:45. Веднага след него идва еко работилницата „Кукли от кулата“ от 15:30 и ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“ с начален час 17:40. Празникът завършва подобаващо с любимото на всички деца шоу със сапунени балони „Сапунени фантазии“ на театър „Мале мале“. През целия ден на разположение на зрителите е и изложбата „Дигитално мастило“, която разкрива красотата на картини, гледани с помощта на разширена реалност.

YouTube

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Тазгодишното турне обхваща 15 малки общини, а след Исперих „Лятно театро“ е на гости на Чирпан на 16 юни, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.    

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro 

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Исперих и любимите на децата Кубети.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе