Кубрат привлича вниманието на народните танцьори с фестивал

Фолклорният фестивал „Танцувай с Пагане“ за седми път събра любителите на народния танц в град Кубрат. Това уникално събитие беше организирано съвместно от Община Кубрат, Народно читалище „Св. Св. Кирили и Методий – 1891“ и Фолклорна формация „Пагане“, която бе домакин на фестивала. Сред почетните гости на събитието бяха кметът на община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете на община Кубрат – Мирослав Йорданов и Женифер Пойраз, ръководители на отдели към местната администрация, видни общественици, жители и гости на град Кубрат. Всички гости бяха топло посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, а кметът Алкин Неби поздрави всички присъстващи:

Уважаеми жители и гости на община Кубрат,
От името на Община Кубрат и лично от мое име, ви приветствам с „Добре дошли“ на това вълнуващо събитие. С голямо удоволствие приветствам фолклорния фестивал „Танцувай с Пагане“, който за седми път ще ни пренесе в света на народния танц и фолклорна магия. Благодаря на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“, на формация „Пагане“ и разбира се на хората от Община Кубрат, които с много усилия и труд организираха този празник на фолклора, прославящ общината ни. Без техните усилия и страст, не бихме могли да създадем това чудесно събитие. Бъдете част от тази магия и нека Кубрат бъде центърът на фолклорното вълнение“, каза в обръщението си кметът Алкин Неби, след което поздрави всички участници.

YouTube

Събитието започна с изпълнение на Фолклорната формация „Пагане“ под ръководството на Гинка Панчева. Домакините представиха великолепния си състав, изпълнявайки танца „Луди млади“ както и още две вълнуващи хора. Също така, Танцовият състав „Пагане“ от село Брестовене, воден от същата ръководителка, представи „Костенско“ и „Влашко “ хоро, а ученици от ТГ „Пъстра китка“ при ОУ „Христо Ботев“ от същото село изпълниха „Джиновски танц“. Организаторите споделиха, че училищните танцьори от Брестовене участват активно по Националната програма „Заедно в изкуството и спорта“ на Министерството на образованието, чиято цел е да насърчи техните интереси, способности и компетентности чрез участие в колективни спортове и изкуства. Младите танцьори също бяха водени от художествения ръководител Гинка Панчева.

На сцената в Кубрат се представиха и танцьорите на Танцова формация „Шарено хоро“ от община Ветово, която включва танцьори от градчетата Глоджево и Ветово. Ръководител на състава е Георги Георгиев. Танцьорите от съседната община представиха „Петково“ и шопско хоро. Талантливите хоротропковци от Танцова група „Букет“ при НЧ „Иван Вазов-1918“ в с. Владимировци изпълниха тракийския танц „Калина Рада“, а също и хората – „Женско хоро“, „Малешевско хоро“ и танц „Арап“. Танцьорите от самуилското село Владимировци бяха водени от Борислава Иванова – ръководител на състава. Село Гецово също се отличи изключително с две танцови формации – „Капански Самодиви“ и „Капанска магия“ с ръководители Маряна Русева, Неделчо Райчев и Милен Станчев. „Капански самодиви“ представиха „Джиновски танц“, а танцьорите от школата за народни танци „Капанска магия“ изпълниха изящно „Арканул“ и Дайчово хоро.

Танцьорите от ТГ „Фолкоритъм“ при Народно читалище „Димо Арсов-1926“ от лознишкото село Ловско представиха шопски танц. Малко по-късно групата изпълни и „Македонски танц“, а след тях се представиха и най-младите участници във фестивала – децата от ДФТГ „Капанче“ към НЧ „Напредък – 1911“ в село Каменово, които за първи път дебютираха на фолклорната сцена под ръководството на Петя Неделчева и Свилена Василева. Децата изпълниха хората „Сворното“ и „Ръка“. Групата в Каменово е нова и тя е сформирана в началото на 2023 година.

Формация „Мъдревчанки“ с ръководител Нургюл Ялама от Народно читалище „Нов живот-1948“ в село Мъдрево представи две хора – „Костенско хоро“ и „Витаново хоро“. Невероятните танцьори от кубратското село отказали участие в Р Турция, като изявили горещо желание да се включат за поредна година в празника на „Пагане“ в град Кубрат, за което получиха адмирациите на организаторите. Танцова група „Магнолия“ от село Сеслав, ръководена от Левзан Рейханова, също се представи великолепно с танците „Балчишко хоро“ и с хорото „Айдар Аваси“. Чудесни бяха и танцьорите от Клуба за народни хора „Добруджа“ от град Тутракан с ръководител Елена Атанасова. Танцьорите от Тутракан заблестяха на сцената в Кубрат с невероятен тракийски танц.

На публиката в Кубрат бе предоставена и възможността да се насладят на тацовите изпълнения на ТГ „Абритус“ от град Разград с ръководители Емилия Русева и Кремена Иванова. Неин основател е почетният гражданин на Разград Кънчо Върбанов, който обаче ни напусна през месец април тази година. Под ръководството на Кънчо Върбанов читалище „Бузлуджа 2010“ организира и първия фолклорен фестивал в Разград – „Капанска китка“. За приноса му в съхранението на българските традиции и фолклор, а и за цялостния принос в популяризирането на културния живот и културно-историческо наследство на Разградския край град Кубрат сведе глава с едноминутно мълчание в негова памет. Повече от 16 години танцьорите на „Абритус“ печелят награди от национални фолклорни фестивали из цялата страна, демонстрирайки постоянен труд и отдаденост на фолклора, придобити от ръководителите му. Танцьорите са близки приятели и на Формация „Пагане“, като всяка година за празника на фолклорната формация те гостуват с изпълнения на кубратска сцена. Тази година разкошните танцьори от Разград представиха „Женски шопски танц“ по хореография на Димитър Манов, „Тервелски Панделаж“ и „Окопско хоро“ от добруджанската етнографска област.

Всеки от танцовите състави беше отличен с грамоти и статуетки, осигурени от Община Кубрат. Преди началото на събитието всички участници бяха поканени на празничен коктейл, организиран от Формация „Пагане“. А след фолклорния маратон, участниците заслужено продължиха да се забавляват до късно вечерта. Фестивалът „Танцувай с Пагане“ в град Кубрат отново надмина очакванията на всички.

Фестивалът „Танцувай с Пагане“ в Кубрат е не само събитие, което въздейства на нашите сетива, но е и празник на културата и солидарността. Той сбира хора от различни възрасти и етноси, които се обединяват около общата любов към фолклора. През тези незабравими часове, участниците си подават ръце, танцуват заедно и се радват на красотата на българското наследство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе