Жителите на Божурово обединяват сили в опазване на чешмите си

По идея на кмета Юджел Юсеинов, жителите на село Божурово се включиха в инициатива за запазване и подобряване на природното богатство на селото. Чрез доброволен труд и с дълбоко уважение към околната среда, те вече успяха да почистят и възстановят две от общо трите чешми на Божурово.

Основната цел на акцията е да се подчертае важността на водните ресурси и да се насърчи устойчивото им използване от страна на жителите и гостите. Божуровчани осъзнават, че чешмите не са просто източници на прясна вода, но също така представляват символ на идентичността и културата на тяхното село. Те се стремят да запазят това природно наследство недокоснато за бъдещите поколения.

YouTube

След успешното почистване на чешмите „Кюлялъ чешма“ и „Аджъ чешма“ на изхода от селото, общността на Божурово насочва усилията си към почистването и на третата чешма – „Станкина чешма“, която се намира в селото. Тази чешма има специално значение за местното население, тъй като била издигната от стария кмет, който, както и като настоящият кмет се ползвал с огромно уважение и доверие.

„Заветът към младите е да продължат да пазят ценностите на своето село – да продължат да бъдат пазители на културното богатство, духовното наследство и материалните съкровища на Божурово, за да ги предадат на бъдещите поколения. Само със съвместни усилия и отговорност можем да запазим и възстановим тези ценности, които определят нашата общност и идентичност“, заяви кметът на Божурово Юджел Юсеинов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе