Майсторски клас на Фидоси Керчев за таланти от Музикалната школа

Двудневен майсторски клас за таланти от Музикалната школа „Илия Бърнев“ води днес и утре пианистът Фидоси Керчев.

Един след друг в зала „Филхармония“ в Разград показват какво могат 10 възпитаници на музикалните педагози Галина Героева, Нина Георгиева и Татяна Желева. Утре в занятията ще се включат и три деца от Шумен.

YouTube

Майсторският клас ще завърши с концерт на участниците на 21 юни, сряда, от 18.00 часа.

„През годините самият аз съм преминал през много майсторски класове на едни от най-добрите преподаватели в света, а и на активно концертиращи световно известни пианисти с много голяма полза мен. Затова реших това лято да направя серия от майсторски класове на различни места в страната като започна от родния Разград“, разказва Фидоси Керчев.

Той вече е водил майсторски класове няколко години по ред в Белгия с ученици и студенти на различни нива, сега пренася опита си в България. Желанието му е да предаде на децата наученото от него: тънкости в изпълненията, детайли в интерпретацията, звукоизвличане, методи за техническа работа, които не може да бъдат прочетени в учебници, а могат да се научат само от пианист.

„Има много талантливи деца и младежи“, споделя впечатленията си до момента от майсторския клас в Разград Фидоси Керчев. Според него – част от тях с много добро начало, поставено от преподавателите им професионалисти в Музикалната школа. И ще очаква на заключителния концерт да види и чуе кой доколко се е справил с препоръките, получени в майсторския клас.

В плановете на Фидоси Керчев за следващите няколко месеца у дома, освен майсторските класове, са и няколко концерта: на 19 септември – рецитал в зала „България“ в София и паралелно с това – още няколко – камерна музика, в различни градове на страната, сред тях и Разград.

Фидоси Керчев е роден през 1998 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София през 2017 и продължава образованието си в Музикалната консерватория CRR – Париж. През 2019 постъпва в Кралската консерватория в Брюксел в класа по пиано на Йохан Шмид, където през 2020 се дипломира с бакалавърска степен, а през 2022 – с магистърска степен и получава най-високото отличие „plus grande distingtion“.

25-годишният пианист е лауреат на множество престижни национални и международни конкурси. Сред най-значимите му постижения са: Първа награда от конкурса „Breughel“ – Брюксел (2019), Първа награда от IX Международен конкурс „Алберт Русел“ – София, Първа награда от VI Международен конкурс „Йохан Себастиан Бах“ – Япония, „Grand prix“ от XXIV Международен конкурс „Музиката и Земята“ – София, и „Grand prix“ от II Международен конкурс „La Musique et la Terre“ – Париж.

Бил е солист на Кралския оркестър в Лиеж (Белгия), „Ensemble Orchestral de Bruxelles“, Симфоничния оркестър на БНР – София, Нов симфоничен оркестър – София, Русенската филхармония, оркестрите в Шумен, Видин, Враца и Разград. Работил е с диригентите Гергели Мадарас, Жак Ванхеренталс (Белгия), Роберт Гутер (САЩ), Росен Гергов, Станислав Ушев, Георги Патриков, Виталий Лайдинен (Русия), Деян Павлов, Свилен Симеонов, Красен Иванов и др.

Изнaсял е ярки клавирни рецитали в Българско посолство в Токио, Българския културен център в Париж , зала „Flagey“ в Брюксел, Френския институт, Националния дворец на културата в София и др.

Участвал е в майсторски класове при Наталия Трул, Мари Жозеф Жуд, Жени Захариева, Паскал Годар, Роланд Понтинен, Шантал Стилиани и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе