Отпадат сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19

Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат. Тези документи няма да са в сила от утре – 04.07.2023 г. по заповед на министъра на здравеопазването.

Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система – his.bg.

YouTube

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19, лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане.

Мотивите за промяната са публикувани на сайта в раздел „Заповеди, правилници и инструкции“ към Заповед № РД-01-368/03.07.2023.

Междувременно на сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С промените се предлага отпадане на изискването за налагане на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както и на задължителната карантина на близки контактни лица.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе