49-годишен мъж, укрил данъци в големи размери, ще заплати над 80 бона обезщетение за имуществени вреди на държавата

Окръжен съд – Разград призна за виновен подсъдимия В.Б. за това, че като данъчно задължено лице е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – данък върху добавената стойност в размер на 64 109,80 лева.

От събраните доказателства по безспорен и категоричен начин е установено, че подсъдимият в периода от 01.09.2009 г. до 14.04.2010 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, като собственик и управител на търговско дружество, сам и в условията на посредствено извършителство чрез оперативен счетоводител в дружеството, потвърдил неистина в подадени справки – декларации по ЗДДС до ТД на НАП – Варна – офис Разград. Той използвал документи с невярно съдържание /справки декларации по ЗДДС, дневници за покупки към справки – декларации за ДДС и данъчни фактури/. В тях удостоверил, че дружеството е получател по посочените в данъчни фактури доставки и в нарушение на ЗДДС приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 64 109,80 лева.

YouTube

Съдът определи наказание на 49-годишния мъж от две години и шест месеца „лишаване от свобода, като отложи изпълнението на така определеното наказание за изпитателен срок от четири години.

В.Б. е осъден да заплати на Държавата, представлявана от Министъра на Финансите, сумата 83 721, 33 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от 14.04.2010 г. до окончателното изплащане.

Подсъдимият ще заплати 3 348,85 лв. държавна такса върху гражданския иск по сметка на Окръжен съд – Разград и 1 031, 70 лева на Окръжна прокуратура – Разград за направени разноски в хода на досъдебното производство.

Присъдата не е окончателна и подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе