„Лято е –предизвикай себе си“ – правантивно-образователна дейност на МКБППМН -Кубрат за преодоляване на дигиталната зависимост

Една от най-новите зависимости на децата от 21 век определено са дигиталните устройства. Безспорно с тяхната поява се улесниха много от ангажиментите на деца и възрастни, но  в същото време се появиха и притеснения пред родители и учители – прекомерното им присъствие в живота на децата, което води до лоша концентрация, занижени социални контакти, обездвижване и др. Науката казва, че прекомерното и неправилно използване на какво да е води до зависимост и редица негативни последствия, които засягат цялостния организъм. В такива случаи се налага почивка и т.н детокс (процес на изчистване и освобождаване на организма от вредни вещества). 

В конкретния случай, ще говорим за т.н „дигитален детокс“–целенасочено предизвикателство към всички нас- един ден без технологии, с време отдадено на занимания по интереси и хоби, срещи с приятели, разходка в парка, спорт, танци, рисуване, плуване и др.  Едно лятно предизвикателство пред подрастващите, в което сами да се уверят, че това е възможно и полезно.

YouTube

Първите, приели предизвикателството на местната комисия станаха Симге, Крисиан, Хелин, Никол, Даниел, Еге и Ефе, които в продължение на няколко часа  в края на миналата седмица седмица бяха без телефони, като прекараха щури моменти навън, и се забавляваха с  организираната игра „ Сръчни ръце-покажи какво можеш“. Местната комисия не пропусна и този път да стимулира участниците и всеки един от тях получи грамота „Сръчни ръце“ с пожелание, да превърнат „дигиталния детокс“ в задължително занимание не само през цялото лято, но и по време на учебната година.

„Всеки може да подари на себе си едни пълноценни моменти, в които да звучи смях, да има разговори, а ръцете да  творят. Лятото е перфектното време за това“, коментира д-р Надие Карагьозова, която работи върху новата превантивно-образователна програма „Дигитален детокс“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе