С народни борби и забава всички от село Бисерци отбелязаха селищния празник

114 състезатели от 16 клуба на страната участваха в републиканските борби по повод селищния празник на кубратското село Бисерци. Турнирът се проведе за седми път и бе открит от кметът на Бисерци, Алиш Арифов. Празникът на селото уважиха зам. председателят на ДПС и депутат в 49-ото Народно събрание, Ахмед Ахмедов, кметът на Община Кубрат, Алкин Неби, председателят на Общинския съвет, Хюсеин Юмеров, председателят на ДПС в област Разград, Мехмед Салим, майстори на спорта, заслужили треньори, местни общественици и спортисти, жители и гости на Бисерци.
Спортната проява бе посветена на световния, европейски и олимпийски шампион по борба, Хасан Исаев, който е родом от кубратското село и присъства на събитието. Цели 19 бяха категориите на турнира, в които се включиха деца, юноши и девойки.

Медали, купи и парични награди на победителите връчиха кметовете на Кубрат и Бисерци, председателят на местния парламент в общинския център, Хюсеин Юмеров, председателят на ДПС в община Кубрат, Онур Зайкъров, заслужили треньори и майстори на спорта, както разбира се и от олимпийския шампион Хасан Исаев.

YouTube

В категорията до 33 кг при децата се наложи Онур Данаджиев от Глоджево, до 40 кг победител стана Аспарух Атанасов от Велико Търново, до 45 кг – Полата Бейти от Русе. В категорията до 52 кг спечели Алекс Антонов също от Русе. От Самуил с първото място бе отличен Мустафа Мустафа в категорията до 65 кг. В по-сериозната група над 65 кг се наложи русенецът Рачо Стефанов. В специалната категория до 60 кг спечелиха Семих Ахмедов и Айкут Севдалинов за отбора на Кубрат, както и Юзеир Ахмедов от с. Езерче.

В подготвителната група първите места спечелиха Румен Благовестов от Русе (25 кг), Емир Ескеджи от Глоджево (30 кг). До 35 кг в групата си се наложи Курай Мехмедов от Глоджево, в категорията над 35 кг победител стана Бурак Халид от Дулово.

При момчетата в категорията до 46 кг се наложи Джем Мехмед от с. Острово. При 52-килограмовите златното отличие извоюва Берк Хаджиюмер от Глоджево. В категорията до 60 кг първото място спечели Аксел Кадир от Исперих. В солидната категория до 68 килограма първото място бе за Бурак Бейти от Русе.

В категорията до 70 кг първото място на почитната стълбичка извоюва Стефан Стефанов от Русе, който и миналата година беше отличен със същото отличие в категорията си.

При кадетите първите места извоюваха Никола Колев до 65 кг от Глоджево и Орлин Илиянов от Исперих над 65 кг. В специалната група при кадетите до 65 кг златното отличие грабна Серхат Тезджан за отбора на Кубрат. На турнира по борба сили премериха и три момичета, като първа със злато се увенча Мелиса Ахмедова за отбора на Кубрат. Среброто завоюва Филис Кямил от Самуил, а Аксевер Дурхан донесе бронзовото отличие отново за Кубрат.

Най-голямата награда на турнира, а именно поясът на шампиона Хасан Исаев и златен медал, спечели Семих Ахмедов за отбора на Кубрат, воден от заслужилия треньор Мустафа Кесман. Спортен клуб „Скрита сила 2017“ – гр. Кубрат спечели общо 3 златни, един сребърен, един бронзов медал и златен пояс.

Купата за най-техничен състезател спечели Джем Ахмедов от спортен клуб „Агросем“ – Острово с треньор Недред Ахмед. Купата за най-резултатен борец грабна Емир Ескеджи от СК „КАОЛИН – 2000“ – гр. Глоджево с треньор Сюлейман Паша. Купа-ПРИЗ на олимпийския шампион Хасан Исаев спечели Аксел Кадир от СК „Осман Дуралиев“ от гр. Исперих с треньор Бехчет Хамид.
Почетни плакети получиха кметът на Община Кубрат, Алкин Неби, кметът на Бисерци, Алиш Арифов, главният съдия на турнира, Кудрет Ашим и председателят на Общинския съвет в Кубрат, Хюсеин Юмеров.

След вълнуващите борби за отличното настроение на децата в следобедните часове се погрижиха популярните и обичани герои на аниматорна група „Веселяците“. Децата пяха и танцуваха, а към тяхната забава се присъединиха и техните родители. Празничната вечер откриха кметът Алиш Арифов и кметът на Община Кубрат, Алкин Неби. Приветствие към жителите на селото отправи председателят на Общинския съвет в Кубрат, Хюсеин Юмеров, както и кубратският градоначалник.

В обръщението си кметът Неби изрази своята гордост от постиженията на селото и подчерта, че благодарение на общите усилия, Бисерци вече разполага с нов асфалтов път, обновена детска градина, новоизградени детски кътове и съоръжения, както и обновен парк. Това са важни придобивки, които допринасят за качеството на живот на жителите. Кметът призова за единство и сплотеност, подчертавайки, че само така това красиво село ще има своето светло бъдеще. В заключение, градоначалникът поздрави всички с празника, пожелавайки им една прекрасна и вълнуваща вечер.
Алиш Арифов, кметът на селото, изрази своята благодарност към Община Кубрат и спонсорите за съдействието и отзивчивостта им. Той пожела на всички присъстващи здраве, щастие и добро настроение.

Вълнуващата програма продължи с невероятни фолклорни изпълнения на самодейците от местното Народно читалище „Стефан Караджа -1928“ с ръководител Алиш Арифов. Техните изпълнения от турския и български фолклор носеха част от духа и културата на родното село, което направи вечерта още по-специална. Също така, жители и гости се насладиха на изпълненията на възпитаниците от Детския танцов състав към читалището в Кубрат, ръководени от Гинка Панчева. Младите танцьори изпълниха „Шопски танц“ и танц „Пайдушко“. Пред публиката в Бисерци песни изпълни и талантливият Алекс Евгениев, възпитаник на певческата школа към кубратското читалище. Гвоздеят на вечерта постави красивият спектакъл на Театрално-музикалния център „Назъм Хикмет“ от град Разград.

В селото се проведе и футболно дерби между отборите на Бисерци, Божурово и Звънарци. Първи в турнира станаха футболистите от „Реал“ Божурово, следвани от „Славия“ и „Лудогорие“ – Бисерци, както и от футболните ветерани, които заеха почетното четвърто място. Отличията победителите получиха лично от кмета на Община Кубрат Алкин Неби, кметът на селото Алиш Арифов, както и от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе