Заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим се срещнаха с танцьорите от фолклорния състав от Авджълар

Заместник-кметовете на Община Разград Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим се срещнаха с танцьорите от единствения състав, който участва и в трите вечерни концерта от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти – Детски танцов състав от  Община Авджълар.

Съставът функционира към Културния дом и е на общинско финансиране – разказа директорът на институцията Месуд Гюлшен. Във всяка от махалите в града има представителство на Културния дом, където младите хора се обучават на различни изкуства, има и курсове по български език. Танцьорите са млади и отскоро се занимават с това изкуство, но се справят чудесно – установи и разградската публика на първите два вечерни концерта.

YouTube

Гостите споделиха, че в Разград се чувстват като у дома си, хората са отзивчиви и усмихнати. Коментираха, че градоустройството предразполага за лесно придвижване по време на фестивални събития. Малките танцьори и техните ръководители са обиколили няколко интересни места в града, но най-много са им харесали чадърите над фонтана с момченцата.

Ръководителите на групата отправиха покана Община Разград да изпрати състави за два техни фестивала – детски състав за деня на детето 23 април и Капанския ансамбъл за друго събитие.

Г-н Грънчаров и г-жа Расим разказаха на гостите за капанското кисело мляко, на което е посветен Панаира. Всеки от тях получи подарък – рекламни материали на Община Разград и глинено гърненце с биволско кисело мляко.

Posted by Община Разград on Friday, July 28, 2023

В програмата на третия ден на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти днес е включен нов момент – състезанието за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!“. Това е състезание за надяждане с люти чушки, а „пожарът“ ще се погасява с прясно мляко. Събитието започва в 16,30 ч. на площад „Независимост“, записването за него е във Фейсбук-страницата на „Люта ферма”.

Час по-късно на същото място е откритата сцена „Танцувай с нас“, в която участват клубове по танци и състави за автентичен фолклор. В 20,00 ч. започва дефилето, а в 20,30 ч. – третият, последен, вечерен концерт. В него ще участват състави от: Турция, Мароко и Грузия, както и ДТА“Лудогорче“, Капански ансамбъл-Разград и СТФ“Лудогорска младост“ при Капански ансамбъл. Панаирът завършва с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и фойерверки и илюминации.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе