Служители от Община Кубрат спасиха малък щъркел

Служители на Община Кубрат спасиха малък щъркел в безпомощно състояние в село Точилари. За бедстващата птица бяха подадени сигнали, на които Общината реагира незабавно. Енергетикът Мехмед Мехмедов на място установил още в събота, че много млад щъркел от пролетното поколение на 2023 година е с оплетен крак в сезал. При опит да се доближи до птицата, тя успяла да излети, но случката се повторила и в неделната утрин на 30 юли, когато при завръщането си в гнездото нежното създание се оплело в жиците до гнездото със същото парче сезал и провиснало. С помощта на автовишка щъркелът бил освободен.

При първоначалния оглед в базата на ОП „Чистота“ и БКС в Кубрат беше установено, че птицата е с наранявания по крилата и с възможна фрактура на единия крак. Със съдействието на кмета Алкин Неби е извършено спешно транспортиране до Регионалната инспекция по околна среда и водите – Русе, която съдейства за приемането на птицата за лечение и възстановяване в Спасителен център за диви животни – Стара Загора.

YouTube

Днес птицата ще бъде захранена и отделена в специална клетка, след което ще бъде транспортирана до Спасителния център, като специалистите в крайдунавския град изразиха мнение, че щъркелът е с големи шансове за пълно оздравяване и възстановяване. Представителите на РИОСВ благодариха за бързата реакция и съдействие на Община Кубрат.

СЛУЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА КУБРАТ СПАСИХА ЩЪРКЕЛЧЕ В БЕДАСлужители на Община Кубрат спасиха малък щъркел в безпомощно…

Posted by Община Кубрат on Monday, July 31, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе