С много забава Беловец отбеляза своя селищен празник

С футболен турнир, разнообразни игри за деца, изложба на автентични кулинарни ястия от миналото и с празничен концерт, най-голямото село в община Кубрат подобаващо отпразнува своя селищен събор, който се проведе на 12-ти август 2023 г.

Празничният ден на селото стартира с футболен турнир, в който се включиха общо осем отбора от четири общини на Североизточна България. Домакините посрещнаха футболните отбори, сред които бяха и съставите на Беловец, които излъчиха два отбора за дербито – „Young boys“ и „Беловец“. На стадиона в селото дойдоха отбори от Подайва, Сливополе, Бисерци, Глоджево, Юделник и Смирненски.

YouTube

Футболният маратон се проведе под егидата на Община Кубрат и с подкрепата на кмета Алкин Неби, местното кметство, както и със съдействието на спонсорите – „КРЕДИ-БГ“, магазин „ОТ-ДО“ на Мертан Ахмедов от Беловец, „КОРИ“ ЕООД – Бюлент Кяшиф, както и спонсорът Айдън Касим, който осигури оригинална футболна топка с бранд на последното Световно футболно първенство. Турнирът в селото откри кметицата Гюлнур Мустафова, която благодари на всички спонсори и пожела успех на участниците.

След няколко часов двубой, футболният турнир завърши с победата на отбора на Подайва, който се наложи във финала над комбинирания тим на село Бисерци, който се представи с името „Мешена скара“ при резултат 2:0. Трети след Бисерци се наложи тимът от град Глоджево. Наградите за победителите бяха връчени лично от кметът на Община Кубрат Алкин Неби, който пожела на всички много спортни успехи, като отправи съвет спортната злоба да е единствено на терена, а приятелството да се гради и пази след оспорваните битки. Кметът Неби награди и вратаря Емре Али от Глоджево, който по инициатива на всички футболисти получи парична награда. Рефер на турнира бе Онур Зайкъров.

В селото се проведе и увеселение за малчуганите. Приятели от аниматорна къща „Веселяците“ превърнаха центъра на селото във вълшебна и приказна феерия, в която се включиха много малчугани и сладки бебета с техните родители. Децата се забавляваха с прекрасната Барби, с любимия Хълк, както и с други приятели от света на приказките и света на киното. Награди и лакомства бяха осигурени от Община Кубрат, от местни спонсори, както и от ПК „Наркооп“ – Кубрат.

По време на празничните тържества в Беловец за първи път се проведе кулинарна изложба на автентични кулинарни ястия от миналото. В нея се включиха общо 20 домакини, които представиха традиционни ястия, завещани от техните предци, майки и баби. Идеята дойде от Миннет Яхова – председател на Клуб „Доверие“ на хората с увреждания в Беловец, както и от кметицата Гюлнур Мустафова.

На масата бяха представени оригинални изкушения, сред които присъстваха традиционните мекици, баклави, карталачета, ориз с мляко, качамак, лозови сърмички, палачинки, пълнени чушки с боб и булгур, Гюзлемета, еченица, борана, лютика, ошаф, тарана, дъзмана, кешкек, ястия с маджун, карталаци, жътварски таратор, ашуре с разнообразни плодове, бобени ястия и други вкусотии. Журито се фокусира върху содената питка, която бе поставена на първо място, тъй като, по думите на оценяващите, хлябът е най-голямото и важно нещо. Другият оценяващ, Лютви Дахилов, местен земеделец и предприемач, също разказа за храната и нравите на хората в миналото.

Интерес предизвика ястието на Исмегюл Мехмедова, която представи т.нар. сиромашка попарка, която в приготвянето се състои от изпържен лук, сух хляб, залят с гореща вода и червен пипер. В допълнение към попарката по-заможните хора в миналото слагали и парченца наденичка. Интерес предизвика и приготвената „Еченица“ на Стефанка Андреева, която подробно разказа за направата на традиционната за миналото при подрастващите деца храна. В същината си тя се състои от масло, чесън, орехи, оцет, магданоз, черен пипер и сол. Кметът Неби подкрепи идеята, като посочи, че тя трябва да се развива и привлича все повече участници. Всички участници бяха поздравени и наградени.

Вечерта в селото приключи с пищен концерт, в който се включиха самодейци от селото, кубратският фолклорен оркестър „Славяни“, както и гостуващата и обичана певица Магда. Разкошен букет беше връчен на популярната изпълнителка лично от кметицата на селото Гюлнур Мустафова. Поздравления за празника към жители и гости отправи кубратският градоначалник Алкин Неби. Прекрасната вечер и концерт завършиха с много музика, песни и радост, както и с красива заря.

С ФУТБОЛ, С УНИКАЛНИ ГОЗБИ ОТ МИНАЛОТО, С ПРАЗНИК ЗА ДЕЦАТА И С ПИЩЕН КОНЦЕРТ, БЕЛОВЕЦ ПРАЗНУВА СЕЛИЩЕН СЪБОРС…

Posted by Община Кубрат on Monday, August 14, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе