За десети път избраха най-вкусната баклава в Горичево

Кметът на Община Кубрат – Алкин Неби, бе почетен гост по повод селищния празник на село Горичево, който се проведе на 5-ти август 2023 г. и бе под егидата на Община Кубрат и Кметство Горичево.

Празничният събор откри кметът-домакин Ерсен Ибрям в присъствието на кубратския градоначалник, председателя на общинската структура на ДПС в Кубрат – Онур Зайков, местни общественици, жители и гости на Горичево. В обръщението си към присъстващите, Ерсен Ибрям благодари за съдействието на Община Кубрат в лицето на кмета Неби, на организаторите, както и на спонсорите, подкрепили безрезервно празника на кубратското село за поредна година. От своя страна, общинският кмет благодари за любезната покана, подчертавайки, че Горичево неизменно поддържа традициите си чрез организирането на толкова много забави, игри и уникални за страната мероприятия.

YouTube

И тази година селският събор стартира с много забави и разбира се, с традиционните състезания, с които хората на Горичево се гордеят и ревностно провеждат всяка година. Празникът на Горичево стартира със състезание с велосипеди за участници до 7-годишна възраст. При двуколесната надпревара първото място при децата спечели Джихан Сабриев. С второто място се нареди Озан Неждетов, следван с третото място от Серкан Кадир. При по-големите каки и батковци до 19 години се отличиха Керем Пехливан, следван от Доукан Рахми (2-ро място) и Аргун Мюзелифов (3-то място). След надпреварата на колоездачите, бързината си премериха и момичета. Спринтът на 100 м спечели Селин Кадир (1-во място), следвана от Мелиса Невзатова (2-ро място) и Алейна Шезиева (3-то място). Участниците и победителите получиха предметни награди, купи, медали и грамоти.

Малко след тези състезания, сили премериха и мотофрезите на Горичево, в които надделяха майсторските умения на Айджан Бехтиев (1-во място), Денис Бехтиев (2-ро място) и Ахмед Юмеров (3-то място). Поощрителни награди получиха Илхан Мюзелифов, Сюлейман Зекишев и Ариф Галибов. Отличията и наградите от единствената по рода си надпревара в страната и региона бяха връчени лично от кмета на Горичево, Ерсен Ибрям.

В следобедния турнир по Белот, организиран от местното Кмество, спечелиха двойките – Фикрет Ибрямов и Ислям Хашимов, както и Пламен Здравков и Хайри Якубов. Награди и отличия бяха връчени от кмета на село Горичево.

След състезанията в Горичево се проведе и дългоочакваният конкурс за най-вкусна баклава. Сладката фиеста се организира за десети път в кубратското село и е единствена по рода си в региона и страната. Събитието уважиха кметът на Кубрат, Алкин Неби, кметовете на Бисерци и Божурово – Алиш Арифов и Юджел Юсеинов, общински съветници, представители на местния бизнес, сред които и големият спонсор Красимир Христов от Кубрат, местни общественици и жители на Горичево. Сред гостите на събитието бяха още журналистът Шефкие Чакър, както и управителя на МБАЛ – Кубрат, д-р Леман Балканджиева.

Златният медал и титлата „Майсторка на баклавата 2023” кметът Алкин Неби връчи на Айтен Ахмедова. Среброто отиде при Мерал Назиф, а бронзата спечели Севим Османова. За най-традиционна баклава беше определено изделието на майсторката Юлясе Сюлейманова. За най-модерни бяха определени баклавите на майсторките Юзейме Раифова, Неврие Ибрямова от с. Горичево и Мюзеям Татар от село Острово. За всички участници бяха осигурени отличия и награди.

Следобедната програма завърши с футболен двубой между ветерани и младежи, в който след резултат 5:5 в редовното време, последваха и дузпи за крайното 10:9 в полза за младежите. Съдя на двубоя беше Фикрет Ибрямов – Шопа. Купата и медалите на футболистите връчи отново кметът Ерсен Ибрям.

Празничната вечер в Горичево завърши с музика, многоцветна заря и с кръшни хора. За доброто настроение на малки и големи се погрижи Фолклорен ансамбъл при НЧ „Стефан Караджа – 1928“ – с. Бисерци с ръководител Алиш Арифов, както и DJ TODD от град Русе.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе