С благотворителност, песни и танци синеводци отбелязаха празника на селото

Петъчният 25 август 2023 година не беше само обикновен ден от седмицата за жителите и гостите на лознишкото село Синя вода, а специален. Почитателите на месните традиции и обичаи отбелязаха подобаващо празника на селото, организиран от местното читалище в партньорство с Кметство Синя вода. Пременени в носии, семейства от по няколко поколения изпълниха парка на селото в ранните часове на празничната вечер в очакване на общоселското веселие.

YouTube

Благотворителният базар, който е част от празника на селото от години и тази година обедини сърцатите местни жители, които заедно с гостите на събитието подадоха ръка на жена от селото в нужда.

30-годишната Хафизе е майка на три деца и страда от сериозно заболяване. Наред със сериозната диагноза „вродена аномалия хемангиоми“, младата майка води битка и с доста придружаващи заболявания, за които са необходими сериозни средства. Благотворителната инициатива „Да помогнем на Хафи да има бъдеще“ събра близо 4 000 лв., които ще й бъдат връчени от кмета на селото Ахмед Вехов след като младата жена се прибере от София, където в момента е на лечение. Каузата на синеводци подкрепиха още „Фондация от мечта до реалност“ от Разград и гости от Турция, предимно изселници от Синя вода.

За доброто настроение на всички се погрижиха талантливите деца на хореографа Алипи Алеков от двете формации ДТГ „Капчици“ и ТГ „Синеводски бисерчета“ към НЧ „Сила 1928“ , които с прекрасните си изпълнения вдигнаха на крака публиката, а талантливата Фатме Мехмедова накара всички да припяват заедно с нея популярни песни от местния и национален фолклор.

Доволни от добре свършената работа, накрая всички синеводци се почерпиха със специалната ароматна пилешка супа и вкусни тестени изделия, приготвени от майсторите на черпака и сача Осман Осман и неговата майка Зелиха Бахриева. До късни часове продължи празника на синеводци под звуците на оркестър „Диамант“ от гр. Белица. Домакините на събитието получиха и няколко поздравителни адреса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе