Изложба „Вълшебният танц на восъка“ на Теодора Николова в Исперих

Снимка: Мехмед Азиз

„Енкаустика“ в превод от гръцки означава „горя, изгарям“ – точно както Теодора Николова „гори“ в тринайсетия си самостоятелен творчески проект. Исперихската художничка представя за първи път творби от една от най-древните и същевременно рядко практикувани живописни техники. Изкуството на рисуване с восък е познато още в Древен Египет, а характерна за него е липсата на работа с четка.

YouTube

Теодора Николова избира да покаже тази първа по рода си в областта изложба именно в родния Исперих. Като истински художник новатор Теди потопи многобройните си почитатели в Зала 1 на НЧ „Съзнание 1891“ във „Вълшебният танц на восъка“ (Енкаустика). Както самата тя призна по време на откриването, восъкът е не просто материал, а „равноправен партньор в танца“ – в своеобразния творчески процес по разплискване на цветовете, в играта на преливания и контрасти. Щастието да изразиш себе си чрез това живописно изкуство обаче налага процес на бърза и акуратна работа, тъй като не се допуска т.нар. ретуш. Използват се восъчни цветни пигменти, избелен восък, дамарова смола, специфична плоча – Hotplate, арт-стило накрайници, енкаустик-ютия, каучукови инструменти, дори пистолет с горещ въздух. Основата, върху която се рисува, е луксозна гланцова хартия, а творбите са издръжливи във времето.

Основен акцент в експозицията са природните цветове и форми, но интерпретирани като пейзажи или сезони на духа, на вътрешното „аз“ на твореца. Те се преплитат с непреходния образ на жената, както и със символа на любовта – сърцето. В допълнение художничката е включила ръчно изработени бижута от епоксидна смола и полимерна глина, а за нотка елегантност – няколко рисувани копринени шала с брошки.

Сред гостите на откриването бяха инж. Белгин Шукри, кмет на Община Исперих, Аксел Кючюк, зам.-кмет, представители на общинската администрация, на образователни и културни институции, близки и приятели на авторката. В края на септември изложбата „Вълшебният танц на восъка“ (Енкаустика) ще гостува в Регионалната библиотека в Шумен, а през юни догодина – в Балчик.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе