Кубрат отбеляза 115 години от обявяването на независимостта на България

Жителите на Кубрат и местната общественост в лудогорския град отбелязаха с празнична програма 115 години от Независимостта на България.

В навечерието на празника под звуците на националния химн беше издигнато знамето на Република България. Сред присъстващите на площад „Възраждане“ бяха представители на общинското ръководство, начело с кмета Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, общински съветници, десетки ученици и учители, местни общественици, жители и гости на града.

YouTube

Слово по повод празника каза кметът Неби, а за значимостта на Съединението и последвалата обявена Независимост, чиято годишнина отбеляза Кубрат, слово произнесе Тадженур Велиева – преподавател на Професионална гимназия в град Кубрат.

„Уважаеми жители на община Кубрат, Приемете моите поздравления по случай Деня на Независимостта – 22-ри септември! Безспорно, това е денят, който въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи. Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата стъпка в отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава. Няма по-добър учител за един народ от историята и живота на предците му. А най-важният урок, който трябва да научим днес, е, че успяваме единствено когато сме сплотени. Тогава, когато имаме обща кауза и смелост да я отстояваме, гледайки напред с мисъл за бъдещето на децата си. Пожелавам Ви здраве, свобода на духа и самочувствие от делата Ви. Честит празник!“, каза в словото си кметът Алкин Неби.

В чест на годишнината от обявяването на Независимостта на Княжество България талантливи деца от Средно училище „Христо Ботев“ в града, съставите и възпитаниците към местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“ представиха празничен концерт. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни “ с ръководител Румен Стоянов. От ръководството заявиха, че вече всяка сряда оркестъра ще изнася музикална програма на открито.

Официалното честване в Кубрат бе съпроводено и с поднасяне на венци пред паметника на Апостола Васил Левски. Венци бяха поднесени от общинската администрация и Общинския съвет, от училищата в града, както и от общински структури на политически сили. Цветя поднесоха и малчугани от детските градини в общинския център.

На тази дата през 1908 година във Велико Търново Фердинанд обявява независимостта на България и така практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд.

Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе