Европейски ден на спорта в ОУ „Св. П. Хилендарски“ – село Езерче

Инициативата  Европейски ден на спорта в училище / ЕДСУ/  се организира за девета поредна година  и  бе отбелязана от ОУ „Св. П. Хилендарски“, с. Езерче на 29.09.2023 г. /петък/ от 12.30 ч. Предварителната организация включваше: регистриране на училището  в сайта на сдружението http://www.bgbeactive.org,  изготвяне на план за отбелязване на ЕДСУ, покани до РУО-Разград, община Цар Калоян.

Училището се е включвало и в предишните му  издания, като миналата година бе класирано на 1-во място сред училищата  в Разградска област.

YouTube

Това е една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За девета поредна година учебните заведения от цялата страна  имаха възможността да се включат и по този начин да демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците. Европейски ден на   спорта   в   училище   е   част   от кампанията NowWeMove и Европейска седмица на спорта   #BeActive.   Събитията   от кампанията NowWeMove са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Всяка година сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Спортната  ни инициатива  премина под наш надслов  Спорт #БезОтпадъци.  

Използвахме рекламните банери  на Сдружение „BG Бъди активен“(главен организатор) и следвахме  наръчника  им.

Спортни събития #БезОтпадъци провокираха и нашето училище да направи предварителен план за осигуряване разделното събиране на отпадъци по време на програмата на деня като поставихме видими и ясно обозначени кошчета за разделно събиране. След откриване на ЕДСУ участващите ученици, учители и родители започнахме с разделно събиране на отпадъците с почистване на района около който се проведе  спортното мероприятие. Тематично почистването премина под музикалния фон на песента „Трите кофи“.

Разделихме училищната база на сектори и проведохме спортни активности по групи, като предоставихме максимален брой възможности за различни физически активности-спортните игри в начален етап и футболната среща на мултифункционалната площадка. Тенис на маса /родители, ученици и учители/-във фоайето на училището, а волейболната среща -на волейболното игрище.

Проведоха се следните физически активности с обща  продължителност  150 мин:

I.НАЧАЛЕН ЕТАП / ученици от 1 до 4 клас/

1.Подвижни игри

– Игра 1 “ Еко пирамида“/ участници 1-2 клас/  и родителите  

2.Спортни игри

– Игра 1 “Пренеси топчето “ / учениците 3 и 4 клас/ и родителите

-Игра „Спортна игра с пренасяне на кегли през препятствия“ / учениците от 2-3-4 родителите

-Игра “Дърпане на въже“ /учениците от начален етап, учители  и родители

II.ПРОГИМНАЗИАЛЕН  ЕТАП /ученици от 5 до 7 клас/

1.Футболна среща / ученици-момчета  от 6 -7 клас/
2.Волейбол / участват момичета от 5 до 6 клас, учители и  родители/.
3. Тенис на маса- родители / ученици / учители

III ФИНАЛ. /пред  централния вход на училището/  

  1. НАДИГРАВАНЕ –хора/ родители, ученици и учители/
  2. Награждаване /пред централния вход на училището/      

На финала на спортния празник всички получиха грамоти, награди и лакомства за активното участие. Специална грамота бе връчена на Гюрсел Али / учител по физическо възпитание и спорт и координатор на ЕДСУ/.

Благодарим на всички родители за активното участие, с което показаха и дадоха пример на всички ни, че спорта и физическата активност са важни за нашето здраве, мотивираха  учениците  за участие в различните спортни игри.  

Вярваме, че редовната работа с подрастващи и насърчаването на спорта и физическата активност са важна предпоставка за отглеждането на здрави деца в този век на технологии, модернизации и масово ОБЕЗДВИЖВАНЕ!

Posted by ОУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ" – С. ЕЗЕРЧЕ on Sunday, October 1, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе