Пореден огромен успех за исперихските театрали

Любителски театър „Борис Илиев“ – Исперих се окичи с поредна награда в юбилейната за исперихския театър 2023 година. Спектакълът „Криворазбраната цивилизация“ с режисьор Енита Василева заслужи специалната награда на Община Лом на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка. XVI-то издание на културното събитие се провежда под знака на 200-годишнината от рождението на видния учител, театрален деец, преводач и поет, най-големия просветител на Северозапада.  

В продължение на седмица на сцената на НЧ „Постоянство 1856“ в Лом бяха представени цели 21 спектакъла от 19 любителски театрални състава от цялата страна. Исперихските театрали играха „Криворазбраната цивилизация“ за пети пореден път в партньорство с изпълнители от Танцов клуб „Ахинора“ – Исперих с хореограф Диана Герджикова. Интерпретацията на емблематичната пиеса на Добри Войников впечатли фестивалното жури в състав: Наташа Колевска, театровед и драматург, Николай Поляков – режисьор и Пламена Гетова, актриса в столичния Театър на армията. Те отбелязаха унисона, идентичния стил в актьорската игра, както и неочаквано добрата комбинация между театралното изкуство и изкуството на танца. Публиката извика на бис актьорите Сали Юмер, Шефкет Шефкет, Виктор Маринов, Енита Василева, Росица Кръстева, Йорданка Лазарова, Милен Василев, Венцислав Тодоров, Мая Койчева и Мишел Теодоров.  

YouTube

Огромният успех за Любителски театър „Борис Илиев“ към НЧ „Съзнание 1891“ – Исперих идва само няколко месеца след този на фестивала в Нова Загора, където съставът с ръководител Енита Василева грабна специалната награда за спектакъл. Участието на исперихската трупа в Лом е с подкрепата на Община Исперих в лицето на кмета инж. Белгин Шукри и на зам.-кмета Аксел Кючюк. На 4-ти октомври исперихският театър отбелязва 125-годишен юбилей с редица събития – Кръгла маса, юбилейна изложба „В прегръдката на Мелпомена“ и постановката „Хотел между тоя и оня свят“ по Ерик-Еманюел Шмит, представена от театрална трупа „Сцена на бъдещето“.   

Веселина Белева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе