Проклятието на петък 13-ти: Последната битка на тамплиерите

Нощта беше тиха и ясна. Звезди обсипваха небето като далечни диаманти и единственият звук, който се чуваше беше тихото шумолене на листата. Селото беше притихнало, а мекият златист блясък на лампите в прозорците угасваше един по един. Улиците, някога оживени от ежедневието, сега лежаха пусти и забулени в сянка. Само една бездомна котка се скиташе наоколо в търсене на вечерната си закуска. Нощ, която не предвещаваше нищо от това, което щеше да се случи.

Дата беше 13 октомври 1307 г., петък.

YouTube

Оглушителен звук от приближаващи се стъпки и тропотът на конски копита разкъсаха тишината. Агентите на крал Филип IV, облечени в ризници и доспехи, напредваха като настъпваща буря. Техните мечове блестяха зловещо на лунната светлина. Напредването им през тесните калдъръмени улички беше настъпление от предателство и злоба.

Крал Филип IV, известен като Филип Хубавия, беше изпаднал в немилост пред Църквата. Неговото кралство беше обременено от колосални дългове в резултат на скъпите и продължителни войни с Англия и Фландрия. В отчаянието си да спаси хазната беше наложил смазващи данъци на своите поданици. Дори благородниците, някога негови верни съюзници, сега се обръщаха срещу него. А обикновените хора, потискани от тежестта на данъчните мерки, вече едва свързваха двата края.

Горящ от завист към богатството и влиянието на рицарите тамплиери, злобата му нямаше граници. С течение на времето неговото алчно съзнание започна да плете мрежа от схеми и заговори, за да настрои Църквата срещу тях.

Рицарите тамплиери, някога почитани като храбри воини и защитници на християнската вяра, бяха подложени на подозрения и интриги. Обвинени в ерес и заговор срещу Църквата, те попаднаха под ударите на предателството и враждебността.

В тази тиха и спокойна нощ, отрядите на френския крал, ръководени от указа на папата, едновременно се спуснаха към прецепториите на тамплиерите в цялата страна. Въоръжени със заповеди, те заловиха нищо неподозиращите рицари, много от които спяха в килиите си.

Касапницата, която последва, беше извън сферата на човешкото разбиране. Стаите за мъчения ехтяха от агонизиращи викове, а подземията се превърнаха в бездни на отчаянието. Тамплиерите, бяха преследвани като плячка и подложени на невъобразими мъчения.

В тази нощ кръвта потече като река и жизнената сила на хиляди угасна завинаги. Великият орден на тамплиерите беше брутално смазан и унищожен.

Тази нощ щеше да заеме своето място в аналите на историята като мъчителен разказ за човешко предателство и страдание, смразяващ разказ, който щеше да преследва паметта на бъдещите поколения.

Дори днес, когато споменът за това тъмно минало е избледнял, датата петък 13-ти си остава обвита в аурата на зловещото, фаталното и мистериозното.

Така че, нека „чукнем на дърво“, за да се предпазим от нещастие, да кръстосаме палци за късмет и да хвърлим сол през лявото си рамо, за да за да държим всички зли духове настрана.

Автор Десислава Маринова

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе