По програма възрастни хора от Разград повишиха своите умения за реакция в рискови ситуации

По повод 1 октомври-Международният ден на възрастните хора, в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен, Българският Червен кръст се проведе шестото Национално състезание за бедствена готовност, първа помощ и права на възрастните хора. В него участва и Възрастен авариен екип за оказване на първа до лекарска помощ от БЧК Разград, който представи достойно Разградска област.

Доброволките Денка Димитрова, Йорданка Андреева, Денка Маринова и Цена Трифонова – лидер на екипа, са от дружество на БЧК Островче, в което има създадени традиции за въвличане на нови доброволци за работа в общността по време на бедствия .

YouTube

Екипите от 15 области на страната преминаха през 15 състезателни пункта. Предизвикателствата пред които се изправиха участниците в състезанието изискваха практически умения за прилагане на първа долекарска и първа психологична помощ при бедствия, аварии и в ежедневието на хората в общността. Важен елемент от състезанието бяха познанията за правата на възрастните хора, както и теоретичната подготовка по бедствена готовност и първа помощ.

В състезанието участваха дългогодишните доброволки с отчетлив принос в реализирането на различни и стойностни хуманитарни дейности Цена Трифонова – лидер на екипа и Денка Димитрова. В екипа се включиха и нови доброволци на БЧК Разград – Йорданка Андреева и Денка Маринова – хора също с богат личностен опит и професионална реализация.

Основна част от обучението и тренингите бе проведено от Николинка Стамова – дългогодишен доброволец, чиито опит и знания определено бяха нужни при подготовката на екипа ни. Със заразителен оптимизъм, кураж и действеност състезателките ни доказаха, че са ценен обществен ресурс, който може и трябва да бъде включван в ежедневния ни живот.

Възможността на възрастните хора да се включат в нови за тях дейности отново доказва, че те могат и трябва да бъдат активни участници в съвременното общество, и можем да разчитаме на техните знания и житейски опит.

Доброволчеството – ключът към по-добро и сигурно бъдеще. Възрастните хора – с повишени възможности за реакция при…

Posted by Областен съвет на БЧК – Разград on Thursday, October 12, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе