1 ноември – Ден на народните будители и патронен празник на ОУ „Св. П. Хилендарски“ в село Езерче

По случай Патронния празник на училището и 1-ви ноември – Ден на народните будители, учениците и учителите от ОУ „Св.П.Хилендарски“-с.Езерче организираха различни дейности, посветени на празника.

YouTube

В начален етап се проведе съвместен бинарен урок, посветен на Народните будители ( 1. и 3. клас), на който присъства и директора на училището-г-жа Зюлейха Карман.Урокът се проведе в часа на класа  и започна с презентация, посветена на 1-ви ноември. Чрез нея децата се запознаха с това какъв празник е Първи ноември, кои са будителите, кога и къде за пръв път е отбелязан Денят на народните будители. След това учениците работиха самостоятелно върху работни листи: 1. клас  оцветиха изучена буква и лика на двамата просветители-Св. Св. Кирил и Методий, а 3. клас сглобиха пъзел с техния образ и изпълниха задачите от листа. Третокласниците затвърдиха наученото в класната стая за народните будители и показаха завидни познания посредством презентацията. Пяха песни за Народните будители. Първолаците изписаха изучените до момента букви под „строгия контрол“ на по-големите третокласници върху пясък с паче перо.

Върху работни листи, свързани с интересни факти за Народните будители  работиха учениците в ЦДО 1-2 кл.

На 25 октомври 2023г., учениците от втори и четвърти клас под ръководството на госпожа Лейля Чалъкова и госпожа  Айше Реханова проведоха “ Час по родолюбие“ по повод светлият празник  -Денят на Народните будители. Стихове и песни огласиха ОУ “Св. Паисий Хилендарски“-село Езерче. По случай празника Мехмед Феизов -ученик от четвърти клас прочете информация за патрона на училището-Свети Паисий Хилендарски, а учениците от втори клас рецитираха стихове за Народните будители и за Първата учителка. Второкласниците изиграха  драматизация по приказката „Най- хубавото“. Урокът продължи с практическа задача, която мислено понесе учениците в епохата на Възраждането „С перо и мастило“,  върна  децата в годините, когато учениците са писали на пясък, с калем и с пачи пера. На присъстващите бе дадена възможност да изпишат стихове за народните будители  с помощта на перо и мастило. Показаха своето желание за устрем, да вървят успешно по пътя на знанието.Накрая изиграха танца на цветята под съпровода на песента за учителката, с който уважиха учителите в ОУ -Езерче и изразиха преклонение пред  своите първоучители -съвременни народни будители. Всеотдайната работа на учителите   допринесе урокът да се превърне в едно незабравимо преживяване.

Второкласниците  под ръководството на своите учители г-жа Юркие Хаджиахмедова и г-жа Лейля Чалъкова  в  класната стая, разпределени в екипи, изработиха лапбук на тема „Народни будители“. Те се преклониха пред подвига на всеотдайните наши първоучители, които са ни извели от тъмнината на незнанието на пътя към прогреса. В резултат на своята работа учениците подредиха  портретите на будителите, родното им място и данни за тяхната дейност.

Тематично табло с известни будители украси  коридора на училището, изработено с желание и старание от учениците  в ЦДО 3.-4. клас с преподавател  Иван Русев.

В прогимназиален етап 5.-6.-7. клас се проведе викторина,  посветена на деня на  Народните будители, а в ЦДО 5.-7. клас –тематична беседа. Битката между трите отбора по време на викторината беше оспорвана и интригуваща за всички.Учениците отговаряха на въпросите и с нетърпение чакаха следващият въпрос. С много малка разлика в резултата ( с 0, 5 точки) учениците от отбор „Г. С. Раковски“ извоюваха първо място. Отбор“ П. Хилендарски“ спечели второ място, а на трето място остана отбор „Христо Ботев“.

Всички ученици получиха лакомства за  патронния празник от НЧ „Образование-1894“-с.Езерче.

Официално обръщение на  директора на училището  по случай Патронния празник на училището:

Скъпи ученици и колеги, уважаеми родители,Честит Ден на народните будители!
Честит патронен празник!
Училището с гордост носи името на първия сред будителите-Паисий Хилендарски. Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова е нашето училище, което обединява през годините стотици хора. Обединява ни с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето.

Уважаеми колеги,  искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате децата на България. Желая ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността!

Скъпи ученици, мили деца, това, което поставяме като цели пред вас са няколко прости неща: да се научите как да учите за цял живот, а не за да вземете изпит, да откриете себе си и да развиете своите силни страни. Следвайки това, вие ще се изградите като личности, готови за предизвикателствата на нашето време. Пожелавам Ви да бъдете добри хора и да успявате със знания и умения навсякъде!
Уважаеми родители, благодаря Ви за разбирането и подкрепата, за съпричастността и съдействието! Днес всички осъзнаваме ползата от общите ни усилия в стремежа ни да дадем най-доброто на Вашите деца, на нашите ученици – не щадим труда си, не се спираме пред трудностите. Искрени и дълбоки благодарности!
Да отдадем признателността си и на днешните будители, защото те ни учат, че ние сме създателите на своето бъдеще и защото признанието към цялостната им дейност не трябва да идва след векове!

Честит празник и на всички, които са свързани през годините с името на  нашето училище „Св.Паисий Хилендарски“ – възпитаници, учители, приятели!
Бъдете здрави и силни!

Зюлейха Карман-директор

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе