Премиерът акад. Николай Денков: При устойчив бюджет ръст на доходите е възможен всяка година

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ подготовката на рамката на държавния бюджет за 2024 година и политиката на правителството по доходите. В хода на срещата Министерството на финансите пое ангажимент да предостави на синдикатите подробни анализи, въз основа на които социалните партньори да изработят своите становища по темата.

По отношение на макрорамката министър Василев посочи, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране.

YouTube

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите. „Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив – при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел“, заяви премиерът акад. Николай Денков. По думите му принципът на „евтината работна ръка“, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

Като важни предпоставки за икономическо развитие министър-председателят изтъкна още необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на сериозни инвестиции, нетърпимост към корупцията и съдебна реформа. Премиерът акад. Денков беше категоричен, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе