Частично бедствено положение бе обявено днес в исперихското село Лъвино, след бурни ветрове 150 къщи останаха без покриви и ток

Днес, 4 ноември, около 13.30 часа на територията на община Исперих в землищата на селата Лъвино, Тодорово, Конево и Яким Груево, вследствие на обилни валежи и бурен вятър, са нанесени щети на електропреносната мрежа. Други поражения са нападалите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа. Най-пострадало е село Лъвино, вследствие на бурния вятъра отнесени покривите на над 150 къщи, нанесени са щети по селскостопански постройки и животни, моторни превозни средства и земеделски продукти. Няма пострадали хора, има жители на селото с леки наранявания, които не са потърсили медицинска помощ.

YouTube

Веднага е свикан Общински щаб за неотложни аварийно-възстановителни работи в Исперих, веднага е реагирал и Областният управител Владимир Димитров, който свика Областният щаб за защита на населението при бедствия на място в най-пострадалото място – село Лъвино, заедно с  главен експерт по защита при бедствия и аварии Николай Атанасов, който е секретар на щаба и директор Дирекция АПОФУС Светлин Симеонов, директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Мирослав Иванов и комисар Емилиян Станев директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, присъстваха и шефовете на ВиК Исперих и Електроразпределителното дружество.

Щабът взе решение за обявяване на частично бедствено положение в община Исперих в село Лъвино. От утре със заповед цялата общинска администрация ще започне да описва щетите. ОД на МВР ще постави постове, тъй като пострадалите къщи са необитаеми и се нуждаят от охрана. Населеното място е без електричество, като се работи за възстановяването му.

След като бъдат описани щетите, Община Исперих ще изпрати до Междуведомствената комисия искане за възстановяване на щетите, Областният управител също ще изпрати становище. Пострадали са обществени сгради и частни домове.

Торнадо вилня в Исперихско (СНИМКИ и ВИДЕО)

Областният управител изпрати служители на Областна администрация на проверка и в други населени места, където имаше сигнали за поражения. В село Веселина, община Лозница, са паднали дървета и един електроразпределителен стълб. Директорът на дирекция Светлин Симеонов заедно с изпълняващия длъжността кмет на Лозница Ферди Ахмед задействаха Гражданска защита и Енерго-про, заради паднал стълб на улицата. Николай Атанасов се отзова на сигнал в село Тодорово, където от силния вятър има паднало дърво върху уличното платно, което е засегнало и покрив на къща.

В областта няма прелели реки и язовири. За други населени места няма информация за щети.

Българският червен кръст ще изпрати утре в Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората останали без домове, на стресираните възрастни хора и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки, при нужда. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна.

Поради нанесени щети по електропреносната мрежа, тази нощ ток няма да има, освен в село Лъвино и в селата Бърдоква, Тодорово, Китанчево, Средоселци, Конево и Капиновци, всички от Исперихска община. Проблемът с тока в тази села ще доведе и до проблем с водоподаването. През цялата нощ ще се работи и поетапно ще се възстановява електроподаването.

От Община Исперих започват да набират доброволци за разчистване и възстановяване на щетите в Лъвино.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе