Представители на държавата огледаха пораженията в Лъвино, мобилизирани са всички ресурси за нормализиране на живота там

Областният управител Владимир Димитров, заедно със заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова, посетиха снощи /6 ноември/ пострадалото от ураганни ветрове село Лъвино, община Исперих.

Зам.-министърът бе придружена от директори на Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, фонда „Социална закрила“ с които обиколиха населеното място и разговаряха с пострадалите хора. В обиколката участваха и директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Таня Костова, новоизбраният кмет на община Исперих Белгин Шукри и кметът на Лъвино Гюрсел Мустафа.

YouTube

Машова говори с хората в селото, чиито къщи са пострадали, като им обясни, че могат да кандидатстват за еднократна помощ до 1500 лв. и отделно от фонда „Социална закрила“ може да им бъде отпусната социална помощ до 2500 лв. за закупуване на оборудване или обзавеждане. Екипи от Агенцията за социално подпомагане от два дни са на място, за да обходят къщите в засегнатите населени места, като заедно с жителите на селото оформят заявленията за тези помощи. Представители на Областна администрация също помагат за попълване на документи, които затрудняват хората и координират работата на всички институции. Зам.-министърът посочи още една възможност, за да се помогне на тези хора, от  Агенцията по заетостта ще бъде осигурена аварийна група от 60 човека, които могат да бъдат наети за два месеца по 4 часа на ден, за да помагат за възстановяването на селото. Топъл обяд получават 140 от пострадалите, стана ясно, че тази бройка може да се увеличи.

От БЧК също ще доставят хранителни пакети и вода.

Общо 165 къщи са пострадали от ураганния вятър в Лъвино. Преизбраният кмет на община Исперих Белгин Шукри каза, че в обявената сметка за набиране на дарения започват да постъпват средства. Той помоли, да се обяви, че село Лъвино, освен доброволци, търси и майстори на покриви. Няколко къщи, благодарение на бърза и адекватна реакция от местните хора и дарения, вече са с възстановени покривни конструкции.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе