ДГ „Слънчо“ в село Бисерци отпразнува 70-годишен юбилей с много усмивки, песни, танци и изненади

Днес ДГ „Слънчо“ в село Бисерци отпразнува подобаващо 70-годишен юбилей от създаването си. Гости на тържеството бяха Кметът на община Кубрат, г-н Алкин Неби, неговите заместници – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, кметовете на селата Бисерци и Божурово – Алиш Арифов и Юджел Юсеинов, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“, г-н Стефан Калинов, служители на Община Кубрат, директори на детските градини в Кубрат – Анелия Димитрова и Душка Петрова, родители, настойници и близки на децата, педагогически екипи и други.

Поздравителни адреси ДГ „Слънчо“ получи от Кмета Алкин Неби, от д-р Надие Карагьозова, от секретаря Мейхад Адилова и колектива на НЧ „Стефан Караджа -1928“ – с. Бисерци, както и от директора на ДГ „Пролет“ в село Севар, Ергюлер Али. Всички гости поднесоха подаръци и разкошни букети цветя на директора на градината, г-ца Несрин Салиева, като чудесни подаръци от Община Кубрат за детската градина и базите към нея поднесе и кметът Алкин Неби.

YouTube

„За 70 години съществуване детската ни градина сменя редица директори, учители и помощен персонал, но неизменно и постоянно остава желанието да се работи с децата и за децата. Вече 70 години в село Бисерци се полагат грижи за малките палавници с много любов и търпение“, заяви в обръщението си пред присъстващите директорът Несрин Салиева. „В градината децата срещат разбиране, топлина и обич. Израстват добри, любознателни и даровити, защото намират уют, ласка и подкрепа от всички нас, за които обучението, възпитанието, отглеждането и социализацията на децата е мисия. Блясъкът в детските очи ни зарежда с нови сили и енергия, дава ни онова огънче, онази топлина, която сгрява сърцата и душите ни“, посочи Несрин Салиева.

„Искам да изкажа сърдечната и топлата си благодарност към колегите и помощния персонал на градината в Бисерци и базите към нея в селата Божурово и Звънарци, за всеотдайния им труд и отговорно отношение към работата с децата, към родителите, които поверяват в нашите ръце своите деца в първите им седем години. Искам да благодаря на Община Кубрат за постоянната помощ и подкрепа. На г-н Алкин Неби – кмет на община Кубрат, на Отдел „Образование“ към Община Кубрат и на всички, които са обърнати с лице към проблемите на детските градини“, каза в обръщението си директорката на детското заведение в Бисерци, г-ца Несрин Салиева.

Топли пожелания към всички и най-вече към децата и персонала отправи общинският кмет Алкин Неби:

„Скъпи приятели! Благодаря ви за това чудесно и прекрасно изживяване! Наистина децата и педагогическият екип и персонал са се потрудили много. Благодаря за всеотдайната работа, защото наистина децата са нашето бъдеще, а за тях трябва да правим всичко. Бъдете все така грижовни и всеотдайни уважаеми учители, а на вас, деца – желая най-вече здраве, много усмивки и безгрижно детство!“, каза в обръщението си кметът на община Кубрат Алкин Неби, след което връчи подаръци за децата.

По повод разкошният рожден ден на детското заведение малчуганите представиха празнична и пъстра програма. Децата изпълниха стихчета, както и песнички, посветени на любимата градина и Родина. Танц „Весел дъжд“ представиха малките възпитаници от група „Звънче“ към базата в село Звънарци. Те представиха и танц за Червената Шапчица. Народни танци показаха умело и възпитаниците от ОУ „Св. Климент“ – с. Юпер, а чудесен танц „За България“, с впечатляваща хореография за деца, представиха малките възпитаници от група „Божурче“ към базата в село Божурово. Същата група изпълни и танца „Вълкът и седемте козлета“. Освен тези прекрасни изпълнения, децата от група „Бисерче“ изпълниха и драматизацията „Под гъбата“. Впечатляващо изпълнение направиха и на народния танц „На мегдана“, който получи заслужени аплодисменти. Бурни овации децата от група „Божурче“ получиха и за „Танца на готвачите“, както и за музикалните си изпълнения на класическото произведение на Волфганг Амадеус Моцарт – „Турски марш“.

И какво е рожден ден без забава, лакомства и хубава голяма торта. С конфети и с песен за празничната торта, огромният сладкиш беше поднесен пред щастливият поглед на малчуганите. След запалването на свещичките, за които помогна и кмета Неби, всички деца получиха и чудесни подаръци, осигурени от Община Кубрат и спонсорите: ОУ ,,Свети Климент“ – с. Юпер, ЕТ ,,Бисенер- Кълъч – Юзджан Фейзи“ – с. Бисерци, земеделските производители Недрет Зекериев и Фикрет Ахмедов, както и Севдие Алиева. Благодарности от ръководството и екипа на 70-годишната градина бяха отправени към всички за реализирането на този чудесен празник.

Началото на предучилищното образование в Бисерци е поставено през далечната 1953 година, когато към Началното училище в селото се разкрива временна лятна детска градина за децата, чиито родители са заети със селскостопанска дейност по време на усилена полска работа през лятото. Лятната детска градина се е намирала на мястото на днешния площад в центъра на селото пред сградата на читалището. Децата носели храна от домовете си и се обучавали до обяд.

През 1968 г. детска градина се отделя като самостоятелна единица на образователната система и получава името ,,Яна Лъскова“. Помещава се на втория етаж в старата сграда на училището. Обучението на децата е целодневно. Директор на ДГ е г-жа Анифе Сарачева. Неин приемник е г-жа Спасена Славчева, която по – късно става методист в детските ясли в гр. Кубрат. Броят на децата расте и в селото назрява нужда от нова, по – голяма сграда за предучилищно възпитание. През 1981 г. започва строежът на нова, просторна сграда за 150 деца от 2 до 7 годишна възраст. Официалното откриване на новата сграда на ДГ е през 1985 г., а директор е г-жа Емине Зекериева.

През 90 – те години демографския срив силно се усеща в селото. Броя на децата в ДГ значително намалява. Периодично следват съкращения. По предложение на членовете на колектива през 1992 г. ДГ сменя името си от ,,Яна Лъскова“ на ЦДГ,, Слънчо“. Директор на ДГ е г-жа Незабравка Дякова, която изпълнява тази длъжност до 15.09. 1989 г. до 30.09.2016 г.

През учебната 2017-2018 година след драстичното намаляване на децата ДГ,, Слънчо“ остава да функционира само с една смесена група с деца от 2 до 7 годишна възраст. Същата учебна година с Решение на Общински съвет – Кубрат от 28.08.2017 г. , ДГ ,,Щастливо детство“ с. Божурово и базата й в с. Звънарци се преобразуват чрез сливане в бази на ДГ,,Слънчо“ с. Бисерци. В момента ДГ,,Слънчо“ функционира с три смесени групи – една група в централната ДГ в с. Бисерци, една група в База – с. Божурово и една група в База – с. Звънарци. Общия брой на децата е 25.

През всичките тези годините през ДГ са преминали директори, учители и служители, които са дали своя принос в развитието на детското заведение. Директори на градината в Бисерци са били: Анифе Сарачева, Спасена Славчева, Емине Зекериева, Незабравка Дякова, Надие Карагьозова, Садифе Муртазова и настоящия директор Несрин Салиева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе