Историята на торта „Гараш“ и връзката й с град Русе

През 1885 година в Русе пристигат сладкарят Коста Гараш и брат му Иван със съпругата си Тереза. Братята Гараш, сръбски поданици от австро-унгарски произход, са са сред многобройните чуждестранни поданици, потърсили професионална реализация в младото Българско княжество и стават част от предприемаческия дух на най-големия български дунавски град. Със своите почтеност и трудолюбие те спечелили доверието на русенци – Иван открива пекарна, а съпругата му Тереза, заедно със зет си Коста, през 1885 година наемат позанемареният „Ислях хане“ – първият за България гранд хотел, най-представителния в града, построен през 1866 година и с обзавеждане специално доставено от Виена. Луксозните мебели, приборите, завесите пренасят духът и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария в Русе, който тогава и сега е известен като „Малката Виена”… Млади и амбициозни, Гараш оправдават очакванията и бързо възвръщат блясъка на хотела. на 21 юни 1890 година Общинският съвет възлага на наемателя на хотел „Ислях хане“ Коста Гараш да подготви банкет за около 80 души.

Окръжният управител Никола Обретенов е уведомил кмета, че в града ще пристигне княжеският наместник и министър-председател Стефан Стамболов със специален параход и ще се настани в княжеския дворец. Гостът трябвало да се посрещне „най-бляскаво и да му се отдаде подобаваща чест, която напълно е заслужил“. Но с какво конкретното височайшо посещение е по-различно? В протоколите на Общината и публикации в периодичния печат са отразени многократни гостувания в Русе на княза, министър-председателя и министри, сръбския крал Милан Обренович, шведския крал Оскар ІІ и др., но в този случай подготовката за посрещането е по-различна, защото събитието е от голяма важност за стопанското развитие на страната. На 15 април се събира местният стопански и финансов елит и решават да се основе Първата българска търговска камара в България. Подобно на съществуващите камари в европейските страни и Америка, инициаторите си поставят за цел да се обединят интелектът и инициативата на стопански активните слоеве и Камарата да служи като съвещателен орган на правителството, по подобие на устройството на английските свободни камари. Решават това да стане в присъствието на министър-председателя през юли. Основаването на търговската камара е достатъчен повод за усвоилия във Виена сладкарство Коста Гараш да измайстори своята торта шедьовър. Самият той очевидно притежава качества на добър предприемач, хотелиер и изкусен сладкар и неслучайно е избран за домакин на специалното събитие. Специалните гости на банкета за първи път опитват сладкото кулинарно изкушение, сервирано с девет бутилки шампанско и затова можем да приемем, че 19 юли 1890 година е рождената дата на торта „Гараш“. Някои твърдения свързват тортата с идването на княз Батенберг в Русе, но това е исторически невярно, защото той абдикира през 1886 година.

YouTube

Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на един от най-луксозните, за времето си хотел „Панах”, до Лъвов мост. В сладкарницата му, столичани са можели да опитат парче „Гараш”.

И сега, за да е пълно удоволствието – пълната оригинална рецепта на Нейно Величество Гараш от 1890 година, съвършеният, най-любим, даже любовен десерт, който обожаваме:

Блат
белтъци – 10 бр.
орехи – 400 г смлени
захар – 200 г
Пълнеж
сметана – 400 г
захар – 100 г фин кристал
черен шоколад – 450 г за топене
Шоколадов ганаш
черен шоколад – 200 г за топене
олио – 2 с.л.
зелен кокос – или смлян шамфастък за поръска

Начин на приготвяне

Фурна – 160 градуса; Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и диаметър около 24-26 см. Работи се само с миксер.

В купата на миксера се поставят белтъците със стайна температура, разпенват се и се добавя захарта на порции. Не се разбива плътен сняг, защото блатовете след това ще станат прекалено чупливи, нека да е разбит меко белтъкът, но да не е и течен. Трябва да пада от бъркалката бавно.

След като се е разтопила напълно захарта, това се проверява с пръсти и ако има все още кристалчета между два пръста се завърта още на един до два оборота, се добавят смлените орехи. Разбърква се с сладкарска шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели се на равни 4 или 5 блата, по принцип трябва да са пет, и всеки се изсипва във формата, след което се заглажда.

Пече се на 160 градуса за около 5 до 7 минути. Веднага се обръща и внимателно се сваля хартията. Блатовете в този момент са все още леко лепкави и меки, това не е проблем. Оставят се настрана да се охладят.

Пълнеж

Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за около 5 до 7 минути. Сметаната се разбива с миксер на слаб оборот, на порции се добавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.

Тортата се подрежда, като се поставя един от блатовете в подходяща плоска тортена чиния, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със следващ блат и така до последния. Тортата Гараш се покрива с крем от всички страни. Оставя се на студено за около 1 час.

Шоколадов ганаш

Шоколадът се разтопява на водна баня, добавят се и лъжиците олио за блясък. Сваля се и се налива в малък кръг върху средата на тортата и леко започва да се накланя настрани, за да може да се разтече правилно. Следва нова порция шоколад и така до края на количеството.

Не се ползва шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с цветен кокос, винаги в зелено оцветен, което е запазената марка на шоколадовия Гараш или със смлян шамфъстък, предварително леко запечен на тиган.

Реже се на тесни парчета с остър нож, предварително натопен в гореща вода и подсушен.

Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от сладкаря Коста Гараш. За първи път представена в Русе, а през 1960 година е представена в София, като асортимент на „Балкантурист“, като рецептата се пази в строга тайна. По БДС тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.

Днес разкошът е задължителен за всеки уважаващ себе си ресторант или сладкарница. Българската торта Гараш е реплика на така известната австрийска торта Сахер, определяна като „шоколадова смърт“ заради съдържанието си на много, ама много шоколад. При приготвянето на блатовете не се ползва нито грам брашно, което прави тортата подходяща за онези, които избягват глутена, но не искат да се лишават от нещо толкова изкусително и затова в последните години става все по-популярна и из Западна Европа, и по целия свят. В държавния архив в Русе се пази оригиналната рецепта на уникалната торта „Гараш”.

През 1885 година в Русе пристигат сладкарят Коста Гараш и брат му Иван със съпругата си Тереза. Братята Гараш, сръбски…

Posted by Stefan Kraev on Sunday, November 19, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе