Информационна кампания в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Езерче за вредата от енергийните напитки  и употребата на алкохол

На 24.01.2024 г. в ОУ „Св.П.Хилендарски“, с.Езерче се проведе превантивно информационна кампания с учениците от 5-7 клас за вредата от енергийните напитки  и употребата на алкохол.

Поканата бе отправена от директора на учебното заведение-Зюлейха Карман. Лектори бяха: Станислава Петрова-председател на  Общинският съвет по наркотични вещества-гр.Разград и Превантивно-информационен център към него и Тезджан Бошнакова и Надежда Обрешкова  – инспектори в „Детска педагогическа стая“ към РУ на МВР Разград.

YouTube

В началото всеки един от лекторите се представи и запозна присъстващите с институцията, в която работи и естеството на работа.

Председателят на ОбСНВ Станислава Петрова сподели, че голям проблем в училищата е употребата на енергийни напитки още от съвсем ранна възраст. Чрез специално подготвена тематична презентация, тя запозна присъстващите ученици и учители какво причиняват, как действат енергийните напитки и защо трябва да ги избягваме.

Много емоции предизвикаха алкоочилата, които лекторите бяха донесли.  Алкоочилата изкривяват възприемането на цветовете, размера, формата и местоположението на обектите.

Желаещите изпробваха симулация с  тях, които показват 1,2 промила алкохол в кръвта.  Учениците направиха няколко симулационни теста с тях:  движение по права линия и движение по зиг-заг линия посредством конуси.

След изпробването им, учениците споделиха,че са се почувствали дезориентирани, с  намалена бдителност, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението. Лекторите обърнаха внимание, че точно така се чувства всеки  вследствие употребата на алкохол. Променя се дълбочината на възприятие за разстояние, намалява периферното зрение. Появяват се и други симптоми като лоша преценка, трудно вземане на решения, двойно виждане и липса на мускулна координация. Демонстрацията с алкоочила се използва за възпроизвеждане на ситуации след употреба на алкохол и други психоактивни вещества.

”Идеята е човек, поставяйки ги в трезво състояние, да разбере какви биха били усещанията и преживяванията му след няколко питиета“, каза за Станислава Петрова, предс. на ОбСНВ. По думите ѝ, все по-често срещано явление е установените с алкохол водачи да са употребили и други психоактивни вещества, за това и целта на кампанията е с интерактивните демонстрации да се достигне до повече ученици и учители и да им се обърне специално внимание за рисковете, както за тяхното здраве, така и за здравето на околните при проявена безотговорност, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, та макар и в минимални количества.

Училищното ръководство  определя като много важни превантивните дейности и  превенцията, насочена към ученическата възрастова група 1-7 клас, с цел утвърждаването на здравословен начин на живот и промяна в нагласите към отговорно и нерисково поведение сред родители и ученици. За целта е важна координация и сътрудничество между местните институции-активно участие с лекции, дискусии, упражнения, информационни кампании от представители на ОбСНВ, Детска педагогическа стая и неправителствени организации с дейности в областта и др.

Лекторите обещаха и за последваща среща, на която ще се засегнат темите за наркотиците, тютюнопушенето и вредата на цигарите, използването на райски газ и др. На следващата съвместна   превантивно информационна кампания учениците ще имат възможността на живо да се запознаят с пушещата кукла Сю, посредством която ще може да наблюдават  количеството катран, което се отделя в белите дробове при изпушване на една цигара.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе