Подреждат в изложба утре оръжия от Руско-турската Освободителна война

Изложба на исторически оръжия, униформи и предмети от периода на Борбите за Национално Освобождение ще бъде открита в 11,00 ч. утре, 27 януари, събота, във фоайето на Общинския културен център в Разград. Събитието е посветено на Деня на Разград и е включено в празничния календар на Община Разград.

Изложбата включва експонати на Регионален клон „Ангел Кънчев“-Русе на Национално дружество „Традиция“. Посетителите на експозицията ще видят множество предмети от периода на борбите за национално освобождение – автентични пушки със щикове, артилерийски тесак, фишеклъци, револвери и други предмети от времето на Националното Освобождение и преди това. За оръжията ще им разказват мъже в униформи от същото време – членове на русенския клон на „Традиция“, които често участват във възстановки на събития от преди близо век и половина.

YouTube

Посетителите ще имат възможност и да се снимат с оръжията, както и с опълченска униформа, ще има и детски, и размери за възрастни. Входът е свободен, експозицията ще остане до следобедните часове.

Част от програмата за празника утре е и вече станалото традиционно рокерско шествие под надслов „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. То тръгва в 13,30 ч. от площад „Възраждане“ към паметната плоча край главния път Русе – Варна край село Езерче, която е един от паметните знаци за първото сражение в Североизточна България между руските войски и турския аскер от Руско-турската Освободителна война. На нея ще бъдат поднесени венци и цветя от името на Община Разград и мотоклубовете „Лудогорски братя“ и „Brothers From Hell“.

На Деня на Разград и 146 години от Освобождението му е посветен и 16-километровият туристически поход Балкански – Осенец, организиран от Туристическо дружество „Буйна гора“, който завършва с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в Осенец. В този ден се отбелязва и 146 години от освобождението на Осенец.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе