146 годишни от Освобождението на село Побит камък

Кметът на Община Разград Добрин Добрев бе официален гост на тържество, с което жителите на Побит камък отбелязаха 146-тата годишнина от Освобождението на селото.

Събитието се проведе на площада пред Архитектурно-скулптурния паметник на загиналите във войните в селото. Кметът на населеното място Валентина Василева припомни историческите събития от преди близо век и половина. На 31 януари 1878 г. в селото пристигнали трима руски казаци от освободения от османско владичество Разград и възвестили свободата. Приветствал ги местният свещеник Георги Богданов, а местните хора ги дарили с вино, хляб и месо. Датата на Освобождението на Побит камък се чества от 1905 г. по инициатива на местните учители Иван Георгиев и Сейко Георгиев, а от 1927 г. се свързва с почитане паметта и на загиналите във войните, чете се и заупокойна молитва парастас. Тази традиция бе спазена и днес, в залата на читалището отец Васил отслужи литургия, а имената на всичките над 80 загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни бяха прочетени от самодейци от НЧ”Самообразование 1894”.

YouTube

Пред паметника Кметът Добрин Добрев поздрави местните хора с годишнината. Увери, че за него е удоволствие на посещава населеното място, в което се съхраняват българските традиции и културата. Пожела още дълги години „да се събираме заедно да отбелязваме велики годишнини”.

Пред монумента в центъра на селото прозвуча любимо за всички стихотворение на Георги Джагаров – „България”(Земя като една човешка длан) в изпълнение на Гергана Георгиева.

В знак на почит към паметта на загиналите безсмъртни и велики герои присъстващите на площада сведоха глави в минута мълчание.

Тържеството завърши със заря над паметника.

Преди това официалните гости на събитието поднесоха венци и цветя. Освен Кметът на Община Разград Добрин Добрев гости на събитието бяха и: кметовете на Благоево Белчо Белчев, на Киченица Юзджан Рамаданов и на Топчии Мирена Симова, Теодор Власов – председател на Обществения съвет към Кмество Побит камък, Маломир Власов – председател на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието, Емил Гиздов от Гецово.

Posted by Община Разград on Wednesday, January 31, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе