Над 40 участници във винения конкурс по случай Трифон Зарезан в Кубрат

За поредна година, лозари, винари и ценители на изисканото вино се събраха в стола на Домашния социален патронаж в град Кубрат. Началото на тазгодишната винена дегустация бе положено преди повече от 40 години, като този път участници в конкурса бяха над 40, представяйки 50 проби вина.

Организатор на събитието е Община Кубрат, с главен организатор завеждащият отдел „ПКСДТО“ към Общината, г-н Здравко Вутов.

YouTube

Заместник-кметът на община Кубрат, г-н Мирослав Йорданов, откри винената фиеста и изрази поздравления и пожелания за успех към всички участници. От името на кмета, г-н Алкин Неби, който поради уважителни причини липсваше, бе прочетен поздравителен адрес.

Вече традиционно, председател на журито бе Цветанка Николова от „Дионис – Елена“ ООД, известен технолог по вина. Тя беше подпомагана от опитните познавачи на вината – Иван Борисов и Йордан Илиев.

Тази година сред трите вида вина в Кубратско са се отличили белите вина, което по думите на Цветанка Николова е много добре и е показател за майсторство и качество, въпреки че миналогодишния реколта от грозде на много места е била лоша.

В крайна сметка, след внимателно оценяване на всяко вино, бяха обявени победителите в различните категории. В категорията за бели вина триумфираха: 1. Георги Чуков, 2. Иван Тотев, 3. Петко Петков. В категорията за розе вина наградите бяха разпределени сред: 1. Георги Чуков, 2. Стефан Стефанов, 3. Лютви Дахолов. Червените вина не останаха извън вниманието, като топ тройката бе: 1. Свилен Стоянов, 2. Вячеслав Николов, 3. Атанас Тодоров.

Специална награда – „Заслужил енолог“ получи Георги Радев от Кубрат. Победителите получиха предметни награди и дипломи.

Събитието не само продължава дългогодишната традиция на винената дегустация в региона, но и подчертава ангажимента на местните производители към качеството и иновациите в производството на вино. Всяка година събитието привлича голям интерес и участие, като допринася за популяризирането на региона като винена дестинация с висококачествени продукти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе