Адв. Биляна Тончева, „Еко Глоуб“ ООД: До 4 милиона лева безвъзмездно за транспортни фирми

Транспортните дружества бяха приятно изненадани с обявена от АПИ процедура за подпомагането им. А вече и с удължен срок за кандидатстване. За условията за допустимост и необходимите документи разговаряме с прокуристът на консултантска компания „Еко Глоуб“ ООД, адв. Биляна Тончева.

Здравейте г-жо Тончева, бихте ли разказали малко повече за тази Процедура.

YouTube

Здравейте,

Транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари могат да получат безвъзмездни средства в изпълнение на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преходи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна („Кризисна рамка“). Допустими кандидати са всички предприятия, които са превозвачи, притежаващи лиценз за извършване на превоз на товари по смисъла на Закона за автомобилните превози и развиват своята основна икономическа дейност в сектор Н 49.41 Товарен автомобилен транспорт, съгласно подадените данни към НСИ за 2022 г. за дружества регистрирани преди 01.01.2023г. За дружествата регистрирани след тази дата е необходимо да са си подали информацията към НСИ за 2023г.

А какъв е размера на безвъзмездната помощ и кои са допустимите разходи, за които може да се кандидатства?

Помощта се определя на базата на пропорционално разпределение, съобразено с общия лимит от 50 милиона лева за сектора, като за база се използват платените през 2023 година тол такси, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и оттук ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ.

Максималният размер на получените безвъзмездни средства по всяко индивидуално заявление за кандидатстване, е до 4 000 000 млн. лева на предприятие.

По отношение на допустими разходи – такива са всички разходи за основна дейност, извършени след 01 януари 2023 г. и до 31.12.2023 г.:

– разходи за застраховки Гражданска отговорност, задължителна за всяко едно превозно средство;

– разходи за счетоводни услуги;

– разходи за юридически услуги;

– разходи за наеми (гаражи, офиси, превозни средства и др.);

– разходи за горива;                                                       !

– режийни разходи;

– разходи за пътни такси;

– разходи за възнаграждения на работници, механизми;

А какво трябва да направят транспортните фирми, за да се възползват от тази помощ?

На първо място много важно е да отбележим, че срокът за подаване на документите е удължен и е до 04.2024 г. А Документи за кандидатстване са:

Заявление за кандидатстване (по образец) и към него се прилагат:

  • Приложение № 2 за деклариране на следните обстоятелства, задължителни за всеки кандидат: за запознаване с условията за кандидатстване и изпълнени условия за допустимост на кандидата;
  • Приложение № 3 Таблица за платените през 2023 година тол такси – 2 бр., в която се включват единствено разходи, свързани със заплащане на тол такси за календарната 2023 г. В сумите не се включват банкови, такси за използване на бордово устройство, обслужване по договор или други разходи;
  • Лиценз за извършване на превоз на товари по смисъла на Закона за автомобилните превози;
  • Отчет за приходите и разходите за 2022 г. за дружества регистрирани преди 01.01.2023г., за дружествата регистрирани след тази дата за 2023 г.
  • Удостоверение от Националната агенция по (приходите за наличие/липса на задължения на кандидата към държавата и общините;
  • Свидетелство за съдимост на всички лица, с право да представляват кандидата, независимо от това дали заедно и/или поотделно, и/или по друг начин;
  • Удостоверение от обслужващата банка за банкова сметка, по която ще се изплащат сумите от отпуснатата помощ;
  • Копие от свидетелствата за регистрация на притежаваните пътни превозни средства, описани в заявлението по ал. 2.

Можете да се свържете с адв. Биляна Тончева за повече информация на телефон: 0894698048, или мейл адрес: [email protected], както и да ни посетите на сайта: https://ecoglobe-bg.com/.

За актуална информация, последвайте страницата във Фейсбук: Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе