Гостуващи ученици и учители от Айтос се срещнаха с кмета на Кубрат

Община Кубрат бе домакин на организирана среща с гостуващи ученици и учители от град Айтос, село Красен и село Кръстина.

Срещата с гостуващите преподаватели и ученици се състоя в заседателната зала на общинската администрация в лудогорския град. Директорът на СУ „Христо Ботев“ в град Кубрат, г-жа Росица Христова представи гостите пред ръководството на Община Кубрат, начело с кмета Алкин Неби и председателя на Общинския съвет г-жа Нуршен Халилова.

YouTube

Сред присъстващите бяха гостуващите преподаватели и ръководители – Биляна Тонева – директор на ОУ „Йордан Йовков“ – с. Красен, обл. Добрич, ст. учителят Пенка Спасова от СУ „Никола Вапцаров“- гр. Айтос, ст. учителят Нели Манчева от НУ „Братя Миладинови“ – с. Кръстина, общ. Камено и други.

Представители от страна на кубратското училище-домакин бяха директорът на СУ „Христо Ботев“ – Кубрат Росица Христова иновативните преподаватели Нуршен Халилова, Елка Игнатова и Пламена Овчарова – Вутова. Росица Христова уточни, че идната седмица представители от училището в Кубрат ще бъдат на посещение по националната програма в гр. Айтос.

„Партньори по НП „Иновации в действие“ са иновативните училища СУ „Никола Вапцаров“- гр. Айтос и СУ „Христо Ботев“ – гр. Кубрат, както и училищата – ОУ „Йордан Йовков“ – с. Красен и НУ „Братя Миладинови“ – с. Кръстина. Програмата е свързана с обмяна на добри педагогически практики“, обясни директорката на кубратското училище.

Още в началото кметът Неби приветства скъпите гости, подчертавайки значимата роля на учителското тяло, както и на програмите от този тип, които спомагат за обмяна на опит и ползотворни практики. В оживените разговори с ученици и учители бяха дискутирани различни теми от професионалните и делови практики на училищата. Бяха обсъждани и различни теми от общ характер, като проблемите с демографията, икономическата и образователна среда, културните традииции в различните региони и общини.

По време на срещата общинският кмет изслуша с интерес представителите на училищата. Той, както и председателя на местния парламент, одобриха някой от идеите, за които ще се търси почва за реализация и в град Кубрат. Интересна беше идеята за създаване на курсове по грънчарство за малки и големи в общинския център – идея, която по принцип е трябвало да бъде осъществена по проект преди повече от 20 години в музея на града.

От ръководството на най-голямото училище в общината споделиха, че гостите ще се запознаят с местните забележителности, като градската музейна сбирка в Кубрат, с местността, на която досега се провеждаше традиционният и международен фолклорен фестивал „Божурите“ – с. Божурово, както и с други забележителности като личната гримьорна на примата на българската естрада Лили Иванова, която е родена в град Кубрат и с посветеният за нея кът в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“. По този въпрос кметът призова гостите да посетят отново град Кубрат, но по време на майските празници, когато културният календар в общината е богат и пъстър. Той уточни, че тази година фолклорният маратон „Божурите“ ще се проведе край село Беловец.

По време на срещата страните си размениха, освен ценни опити и съвети, но и чудесни подаръци. Кметът Неби получи оригинален ръкопис с бяла лястовица от майстора на разказа Йордан Йовков лично от Биляна Тонева- директор на ОУ „Йордан Йовков- с. Красен“. Копие на ръкописа получи и кубратската директорка Росица Христова. След срещата с кубратския градоначалник и официалните снимки гостите уважиха и поканата за среща в заседателната зала на председателя на Общинския съвет в Кубрат г-жа Нуршен Халилова.

Посетителите разгледаха старото крило на Общината, в което е сбрана историята на администрацията и символиката на града. Учители и ученици се снимаха и пред часовниковата кула – символ на град Кубрат. Представянията по програмата продължават утре от 08.30 ч. в Актовата зала на СУ „Христо Ботев“ в град Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе