Основатели на Земеделската гимназия в Завет издирват съученици, за да присъстват на поставянето на почетна плоча на сградата

Представители на първия випуск на Професионална гимназия по земеделие „Климент Тимирязев“ издирват свои съученици, които да поканят на откриване на почетна мраморна плоча. Това съобщиха трима от тях на среща днес с Областният управител Владимир Димитров, който обеща съдействие, както за откриването на техни съученици, така и за цялостната организация по поставяне на мраморната плоча. От инициативния комитет са планирали събитието да се случи на 22 май 2024 година, като плочата от мрамор с надпис „Признателна почит от учениците на I-ви випуск 1958-1962 г.“ ще бъде открита с официално тържество. То е с начален час 10.00 часа в двора на гимназията. Датата е избрана 22 май, тъй като е рождена дата на техния патрон – Климент Аркадиевич Тимирязев.

„Искаме да поканим хора, които са учили редом с нас, но сме изгубили връзка по една или друга причина, те може би живеят в Разград или в селата тук. Ако разберат за нашата инициатива ще се радваме да дойдат на събитието“, казаха Стоянка Димитрова, Косьо Косев и Атанас Атанасов – част инициативен комитет за поставяне на мраморната плоча. Владимир Димитров ги поздрави за полезната инициатива и обеща да присъства на официалното откриване. Тази година се навършват 62 години от завършването на техния випуск.

YouTube

Гимназията по земеделие е създадена през 1958 година като учебно заведение със статут на техникум, подготвящ кадри по специалностите – животновъдство и растениевъдство. С промените в Закона за професионалното образование през следващите години е преобразувана в СПТУ по селско стопанство, после в Земеделски техникум, а от 2003 година училището е преобразувано в Професионална гимназия по Земеделие.

„Много от съучениците ни, учителите ни вече не са между нас, затова искаме да почетем и тях“, казаха още инициаторите. „Ние дори не успяхме да учим в тази сграда, училището още нямаше своя сграда, когато започнахме да учим в него, но участвахме лично в строежа му“, допълниха още те. Плочата, която ще поставят е част от тяхното желание да съхранят паметта за бъдещето, тъй като училището им е дало страхотен старт – 85% от учениците в първия випуск са завършили впоследствие висше и полувисше образование и са се реализирали професионално.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе