Лудогорец на ръба на европейски рекорд, след спечелването на 13-ата поредна шампионска титла (ВИДЕО)

Лудогорец е шампион на България за 13-и пореден път! Това стана факт след успеха с 3:1 над ЦСКА, след който разликата между „орлите“ и „червените“ стана 13 точки, 3 кръга преди края. Мачът в Разград беше истинско шоу, като в него имаше всичко – голове, пропуски, грешки от всякакво естество, дузпа, червени картони и напрежение до самия край. Головете за новия стар шампион реализираха Дуа на два пъти и Недялков, който отбеляза истински шедьовър, докато за „червените“ точен бе Фернандо Каранга. Двата тима завършиха с по 10 души, след като след масово меле в 60-ата минута директни червени картони получиха Каранга и Текпетей.

Лудогорец започна по мечтан начин поведе още във 2-ата минута. Текпетей избяга зад защитата, намери Квадво Дуа в наказателното поле, който се обърна и стреля, като след лек рикошет в крака на Браян Кордоба, топката влетя в мрежата на Густаво Бусато. В 10-ата минута Сон се озова зад защитата на ЦСКА и пусна много добър пас назад към връхлитащия Текпетей, който стреля, но не уцели вратата. Само 120 секунди по-късно Текпетей даде чудесен пас за Пьотровски, който излезе сам срещу Бусато, стреляйки обаче неточно. „Червените“ създадоха първото си положение в 15-ата минута. Тогава Фаетон размина Сон и стреля силно с десния крак, но Серджио Пад спаси.

YouTube

Десет минути след това Дуа се измъкна от отбраната на ЦСКА, Бусато тръгна да го пресреща и швейцарецът пусна топката покрай вратаря. За щастие на бразилеца обаче тя не попадна в мрежата. В 32-ата минута Волен Чинков показа директен червен картон на Браян Кордоба за удар в лицето на Рик Джонатан. В последствие обаче ВАР-реферът Георги Кабаков повика Чинков, който логично промени решението си, защото контактът между двамата латиноамериканци беше много слаб и Кордоба остана на терена само с жълт картон.

ЦСКА изравни в 35-ата минута. Тогава огромна грешка направи Серджио Пад. Фернандо Каранга бе изведен зад защитата от Амос Юга, но нидерландецът, вместо да стои на своята врата тръгна напред и Каранга без напрежение прати топката в мрежата му – 1:1. Веднага след това Пьотровски можеше отново да изведе домакините напред, но ударът му с глава бе отразен от Густаво Бусато. В 43-ата минута Лудогорец поиска дузпа, след като Квадво Дуа открадна топката от Густаво Бусато и вратарят го ритна. Атаката продължи, като тя бе завършена от Рик, който от чиста позиция не уцели вратата. Лудогорец започна по-мечтан начин и втората част.

В 49-ата минута Рик Джонатан пребори Тибо Вион и с пета върна за Антон Недялков. С превъзходен удар с десния крак бившият футболист на ЦСКА не остави шансове на Бусато – 2:1 за „орлите“. „Червените“ бързо можеха да изравнят, но след добър извеждащ пас Шопов и Каранга не се разбраха.

В 55-ата минута Дуа беше близо до втори гол, като стреля с пета, но Бусато спаси майсторски. „Орлите“ продължиха да натискат и стигнаха до дузпа. Фернандо Каранга игра с ръка при борба за висока топка със Сонко Сундберг. Първоначално Волен Чинков не отсъди дузпа, но след това бе повикан до ВАР монитора от Георги Кабаков и промени решението си – дузпа за домакините. Зад топката застана Дуа, който не сбърка – 3:1 за Лудогорец. След попадението на терена настана масово меле. Юга хвана за врата Дуа, който си каза нещо с Бусато, намеси се и Брадли де Нойер, а след това и всички футболисти на двата отбора. Стигна се дотам дори щабовете на тимовете да нахлуят на терена, за да охладят страстите. В крайна сметка реферът Волен Чинков даде жълти картони на Юга и Дуа, и по-важното – директни червени на Текпетей и Каранга. Бразилецът беше изгонен, защото удари Сон, а ганаецът – защото стори същото с Каранга. Така Текпетей няма да играе във финала за Купата на България, а Каранга ще пропусне домакинството на Крумовград. След като играта се поднови, се стигна до опасност пред вратата на Лудогорец след много хубав удар на Юга, който обаче не намери целта.

Последваха по две смени в съставите. За домакините влязоха Спас Делев и Руан на местата на Гонсалвеш и Дуа, а за „червените“ излязоха Хайнц и Шопов, като вместо тях се появиха Асприля и младия Георги Чорбаджийски. ЦСКА можеше да намали в 81-ата минута, когато Алмейда и Сундберг не се разбраха и Фаетон излезе на добра позиция, но бе спрян от Серджио Пад. Пет минути преди края на срещата в игра за „червените“ се завърна Иван Турицов, който не бе играл от месец и половина заради контузия. Той веднага сложи и капитанската лента.

Така Лудогорец ще влезе спокойно във финала за Купата на България срещу Ботев Пд на 15 май.

Със спечелването на 13-ата титла Лудогорец е само на още един трофей от вечния рекорд на Сконто и Линкълн Ред Импс по поредни първи места – 14. Латвийците постигат това от 1991 до 2004 г., а гибралтарците – от 2003 до 2016 г. Лудогорец изравни с 13 поредни титли Розенборг (1992-2004) и БАТЕ Борисов (2006-2018). Разградчани започнаха своята серия от 2012 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе