Колко струва регистрирането на патент в България?

Регистрирането на патент е обвързано с определени права за собственика на изобретението. Какво всъщност представлява патента и кога се налага патентоване са въпроси, които често си задават хората, които се занимават с научна дейност и създаването на различни технически средства, които имат отношение към това да внесат някакво подобрение в провеждане на някакъв вид дейност. Изобретенията могат да обхващат различни сфери на промишлеността и така да улесняват определени дейности. Какви тарифи и цени за патент се заплащат в Патентното ведомство? Колко струва консултацията с експерти, които могат да улеснят процедурата и да ви спестят доста нерви? В днешната тема ще обърнем по-подробно внимание на тези въпроси.

Що е то патент?

В най-общи линии това, което е решаващо до споменем за патента е, че става въпрос за създаване на монопол върху дадено изделие (изобретение) или метод. Изобретателите и създателите си гарантират чрез патентоването изключителни права, които се изразяват в издаването на патент или регистриране на полезен модел.

YouTube

Няколко са нещата, които трябва да знаете за патентите. Те са свързани с:

  • Валидност, която може да бъде максимум 20 години;
  • Извършване на проверка по същество за установяване на истинността и уникалността на изобретението;
  • Провеждане на проверки, които са свързани с подаване на заявления за регистриране на аналогични изобретения и други.

Дават се възможности също така за патентоване на лога, имена и марки. Според това какъв е вида на изделието или модела, който желаете да защитите чрез тази форма на интелектуална собственост в Българското патентно ведомство се предвиждат различни тарифи, които заявителите заплащат. И тъй като се придобива изключително право на собственост според спецификата на конкретния труд и периода на валидност то и цената, която плащате е съобразена с всичко, което се отнася до подадената заявка.

Любопитно

Когато се касае за изделие, което има така наречената изобретателска стъпка и е промишлено приложимо се извършват редица проучвателни анализи, които имат отношение към това да може да се използва многократно конкретния труд. Разбираемо е това, че не всяка заявка може да се разгледа като възможност за придобиване на патент. Не става въпрос само за цената на услугата или друго, свързано с тарифиране условия. Има няколко изключение, при които се отхвърлят заявките. Такива са случаите при:

  • Открития и научни теории;
  • Резултати от художествено творчество;
  • Методи за интелектуална дейност;
  • Някакъв тип защитена информация и други.

В случай, че заявката ви отговаря на съответните критерии и изисквания на патентното ведомство то спазването на процедурата за по-нататъшни действия се свързва с определянето на срока за закрила, който е 20 години. Срока се отчита от датата на подаване на заявката и териториалния ѝ обхват е този за пределите на България.

Цената, определена като годишна тарифа се заплаща регулярно всяка година към патентното ведомство. Честа практика е ангажимента да се поема от консултантската фирма, която съдейства и представлява собственика на патента с оглед на това да не се допуснат пропуски, съветват от Law-Review.mk

Информация за таксите

Има различни модели за тарфиране. Заплащането на таксите за заявка и експертиза се дължат при самото подаване на документите. Когато имате издадено свидетелство за регистрация заплащате допълнително самия документ на по-късен етап.

В сайта на Патентното ведомство има тарифи, с които можете да се запознаете. Съветваме ви да се обърнете към консултанти, които са наясно с цялостната процедура по отношение на регистрирането на патенти. Така ще си спестите грешки, които се отнасят както до самото попълване и подаване на документи така и спрямо някои други параметри, които се отнасят до заплащането в срок на съответните заявки.

IP Consulting са вашия партньор, който може да съдейства за изготвянето на професионална заявка за регистриране на всякакъв вид интелектуална собственост.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе