Коалиция “БСП за България” ще внесе в следващия парламент специален закон за възрастните хора, който да гарантира равнопоставеност и пълноценен живот за пенсионерите

Коалиция “БСП за България” ще внесе в следващия парламент специален закон за възрастните хора, който да гарантира равнопоставеност и пълноценен живот за пенсионерите. Това обеща днес Симеон Славчев, водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Разград, по време на среща с представители на всички пенсионерски клубове в града, на която присъстваха и кандидатите за народни представители от листата на коалицията Николай Пейчев и Кремена Радева.

Симеон Славчев поясни, че в предложения закон ще бъде заложено създаването на специален фонд към социалното министерство, който да се попълва всяка година от държавния бюджет и да финансира различни дейности, необходими за осигуряване на пълноценен живот на възрастните хора. Целта е чрез законови мерки да се уредят обществените отношения и провеждането на държавна дългосрочна и последователна политика в подкрепа на възрастните хора, която да предоставя и гарантира на пенсионерите добри условия и равнопоставено участие в обществения живот. Чрез закона трябва да се гарантира и помощ за възрастните хора от лични и социални асистенти, социални работници и медицински персонал.

YouTube

От коалицията предлагат да се направи национална карта на социалните услуги по области. Предложението включва на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират „социални услуги от резидентен тип“ за най-малко 100 човека. От БСП предлагат още за възрастните хора, които нямат близки или поради различни обстоятелства роднините им не полагат грижи за тях, да се въведе услугата „приемна грижа“ – по подобен механизъм на приемните семейства за деца.

Симеон Славчев предложи държавата да помага на общините, за да могат да изпълняват своето задължение да откриват и поддържат качествено „клубове за възрастни хора“. Коалиция “БСП за България” предлага да има  поне по един клуб за възрастни хора във всяко населено място с повече от 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население.

“Коалиция БСП за България“ ще инициира промени в Конституцията на България в частта за правата на гражданите. Предлагаме в Конституцията да се въведат и да се гарантират от държавата права за безплатно образование и медицинско обслужване, на жилище, на чиста околна среда, на реален средноевропейски стандарт на живот и периоди на почивка и отдих за всички граждани. Ще напомня, че тези права в момента са само декларативни в Конституцията, в която през 1991 г. беше заложен проамериканският подход, който гласи „ако имаш пари, имаш и права, ако нямаш пари, нямаш и права“. Именно за това предлагаме да бъде сменен този подход и чрез Основния закон да бъдат гарантирани правата на безплатно образование и здравеопазване за всеки българин.“, каза още Симеон Славчев на срещата.

Според него коалиция “БСП за България” е единствената алтернатива в момента за България, която винаги е защитавала интересите на пенсионерите и се е борила за техните права в парламента. Симеон Славчев смята, че приемането на закон, който да защитава трайно интересите и правата на възрастните хора е крайно необходимо, не само заради преодоляването на социалните различия, неравнопоставеност и ситуации на социално изключване, а е важен законодателен акт, който ще гарантира, че всички възрастни хора занапред ще живеят достойно и удобно в родината си.

Симеон Славчев припомни, че средната пенсия в региона е с най-ниска стойност за страната и средствата на хората са крайно недостатъчни за пълноценен живот. Поради тази причина, в програмата на коалиция „БСП за България“ за Разград на първо място е поставена добре обоснована социална политика, в която са заложени механизми за осигуряването на по-високи доходи за пенсионерите, един от които е преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход през 2018 г.

Водачът на листата на Коалиция “БСП за България” в област Разград подчерта, че проблемите на възрастните хора са надпартийни и би трябвало да са ангажимент на всички политици. По този повод, той призова останалите партии за честни кампании, водени от морала и дълга всеки политик да оправдава доверието на хората.

“Нашите майки и бащи, баби и дядовци, които изградиха съвременна България, заслужават най-доброто и ние от „БСП за България“ ще продължим да се борим за справедливо увеличение на техните пенсии и добри условия за живот, които да им гарантират достоен живот”, обобщи Симеон Славчев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе