Симеон Славчев: „България има нужда от коренно различен модел на управление и ще докажа, че всичко, което коалиция „БСП за България“ обещава на хората е постижимо“

Симеон Славчев е роден на 14 юни 1978 г. във Варна. Висшето си образование завършва в Техническия университет в София като инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“. Завършил е Академията за социална политика на Института за социална интеграция, има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Българското училище за политика към „Нов български университет“. Има над 17 години управленски опит като мениджър и управител на фирми и ръководител на проекти.

 В периода 2015 – 2019 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, съпредседател на „Политическа група 5“ и член на председателския съвет на Столичния общински съвет, заместник-председател на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член на Постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика. От 2018 г. е учредител и председател на ПП МИР.

YouTube

 Той е водач на листата на коалиция „БСП за България“ в област Разград. Корените му по майчина линия са от село Сейдол и село Миладиновци в област Разград и детството му е преминало там. Това е една от причините да бъде кандидат за народен представител от Разград. Другата причина е, че за него Разград е една от най-родолюбивите области в България, тъй като четири общини носят името на велики български владетели – Исперих, Кубрат, Цар Самуил и Цар Калоян.

 Г-н Славчев, какво Ви мотивира да се кандидатирате за народен представител?

На първо място, кандидатирах се, защото смятам, че всеки един политик, общественик и българин трябва да дава личен пример и да даде своя принос за обществото, независимо дали чрез доброволчество, професионална или обществена дейност. На второ място, защото с натрупания от мен професионален, политически и управленски опит смятам, че мога да бъда полезен за решаването на проблемите, както на област Разград, така и на национално ниво. За мен политиката не е самоцел, а средство за решаването на реалните проблеми на българите и държавата. От доста години се занимавам с обществено-политическа дейност и съм доказал, че правя това, което казвам. За мен, трябва да има морал и диалог в политиката, както и във всяка друга обществена дейност, и те са основополагащи за успешното решаване на всеки един от проблемите на българското общество. В тези трудни за родината и народа ни години е необходим коренно различен подход за правене на политика и като народен представител от област Разград ще докажа, че е възможен различен и успешен модел за решаване на всеки един проблем.

А какви са Вашите мотиви да дойдете като водач на листата на коалиция „БСП за България“ точно в област Разград?

Две неща ме мотивираха да дойда в Разград. Първо, както неведнъж с гордост съм заявявал, корените ми по майчина линия са оттук и всяко лято като дете съм прекарвал в селата Сейдол и Миладиновци. Тук освен близки и роднини, имам и много приятели още от детството. Второ, смятам, че област Разград има голям потенциал за  привличане на сериозни инвестиции в производствени предприятия, което ще осигури добре платена и сигурна работа не само за младите, но и за всички трудещи се. Като инженер мечтата и една от основните ми цели е да привлека в Разград някои от големите производители на автомобили, които да инвестират и да направят свое производство именно тук. Виждаме, че има много успешни примери за това в други страни около България и ще положа всички усилия това да се случи именно в Разград. За да стане това е необходима първо национална политика за улесняване на такъв тип инвестиции и още от първия ден на новото Народно събрание се заемам да работя в посока да има устойчиво решение за това. За да дойдат сериозни инвеститори е необходимо да има и добре подготвени и обучени кадри. Именно затова, една от основните ми цели ще бъде да свържем бизнеса с образованието и да се подготвят и обучат кадри, които са нужни на бизнеса. В диалог с местния бизнес и местното самоуправление ще създадем ефективна система за преквалификация и обучение на кадри, необходими на бизнеса. В област Разград има и много добри дадености за ефективно развитие на земеделието. Това ще бъде също един от основните ми приоритети и съвместно със земеделските производители ще направим дългосрочен план за устойчивото развитие на този отрасъл в областта.

Какви са приоритетите на „БСП за България“ в национален план?

 България има географски и природни дадености, които предполагат развитие на експортно ориентирани отрасли в икономиката като селско стопанство, туризъм, транспорт и транспортна инфраструктура, логистика, както и високотехнологични чисти производства. Това ще бъде един от нашите основни приоритети. Демографията е ключът към бъдещето на България и коалиция „БСП за България“ предлага излизането от демографската криза да стане основен приоритет и национална кауза. Имаме конкретни предложения и законопроекти, които ще помогнат страната бързо да се справи с демографската криза, която засяга всяка сфера от обществено-икономическия ни живот. Доказано е, че България има най-плодородната земя в Европа и именно затова предлагаме развитието на земеделието и производството на български храни и стоки също да стане национален приоритет, защото продоволствената сигурност е част от националната сигурност на България. Коалиция „БСП за България“ предлага дългосрочна и стратегическа концепция за развитието на страната във всяка една сфера в следващите 30 години.

Кои са основните каузи, зад които ще застанете в парламента?

Предлагам да се подготвят и широко да се обсъдят изменения в Конституцията на България в частта ѝ за правата на гражданите. Ще предложа в Конституцията да се въведат и да се гарантират от държавата права на безплатни образование и медицинско обслужване, на жилище, на чиста околна среда, на реален средноевропейски стандарт на живот и периоди на почивка и отдих за всички граждани. Ще напомня, че тези права в момента са само декларативни в Конституцията, в която през 1991 г. беше заложен проамериканския подход, който гласи „ако имаш пари, имаш и права, ако нямаш пари, нямаш и права“. Именно затова предлагам да бъде сменен този подход и чрез Основния закон да бъдат гарантирани правата на безплатно образование и здравеопазване за всеки българин. Това е личната ми кауза, за която ще се боря до постигане на успешни резултати в парламента.

От какво има най-голяма нужда България в момента?

На първо място, от качествено и ефективно управление, което да решава проблемите, а не да ги задълбочава. За да се случи това е необходимо в Конституцията на България, както и в законовите и подзаконовите актове да се регламентира, че заемането на управленски позиции в държавата се осъществява само по строго определени правила, които задължават партиите, спечелили парламентарни и местни избори да издигат единствено кандидати, преминали през конкурси, провеждани от специалисти в дадената област, организационно членуващи в напълно автономни браншови структури към съответните политически партии. Необходимо е също така да се въведе чрез закон Система за стандарти за качеството на мениджмънта в държавното управление. Всичко това ще гарантира коренно различен подход при подбора на управленските кадри в страната, които ще бъдат компетентни, експерти и професионалисти, и напълно осъзнато и обективно ще носят личната си отговорност за изпълнението на възложените управленски функции.

 Кои законодателни инициативи считате за най-належащи?

 За да може да в България да се реализира всяка една политика, е необходимо на първо място да има работеща и ефективна икономика. За да се случи това трябва постепенното да се въвежда социално-пазарното стопанство като икономическа основа на българското общество. Чрез налагането на това социално-пазарно стопанство в България ще бъде изградена работеща и ефективна икономика и така да се създаде истинска средна класа. Целите на социално-пазарно стопанство са пълната заетост на капитала и труда, т.е. всички да печелят – и работници и работодатели, устойчивото икономическо развитие, стабилните пари, свободното икономическо състояние. Това е единствената доказана практика, която е адекватна на изискванията на съвременното ни общество и стопанство. Само тя ще измъкне България от сегашната криза и безизходица и ще направи българското икономическо чудо, като я превърне в силна социална и индустриална държава. Най-общо казано, концепцията е всеки работлив българин да бъде благосъстоятелен, т.е. да осигурим достойно съществуване на всеки. Всички тези предложения всъщност са в основата на един нов и морален вариант на социално-пазарно стопанство, който ще даде възможност на 80 % от българските граждани да имат постоянни, сигурни и високи доходи, само така може да се създаде истинска средна класа в България. Така няма да има социални напрежения и протести, ще има свобода и справедливост и баланс между тях. Именно в тази връзка ще предложа да се подготвят и подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията и законодателството, регламентиращи дейностите по прилагане на принципите на социално-пазарното стопанство в България. Като част от тази концепция ще предложа и бизнеса да има свой Етичен кодекс, тъй като бизнеса се нуждае от него. Този Етичен кодекс ще бъде изготвен съвместно с представители на бизнеса и на браншовите организации, и също ще бъде подложен на широко обсъждане, а след това ще бъде приет и приложен в действие.

Защо според Вас избирателите да гласуват на предстоящите избори?

Днес България е изправена отново пред исторически избор, така както беше преди повече от тридесет години. Разликата оттогава, е че без да сме били в състояние на война, вече сме с над 2 милиона българи по-малко, нямаме икономика, която да пълни хазната, нямаме селско стопанство, което да изхранва собственото си население, нямаме и износ, от чиято печалба и добавена стойност да влагаме в развитие на високотехнологични отрасли. През тези повече от 34 години надеждите на българските граждани останаха излъгани и всички често си задаваме въпроса – а сега накъде? Според мен, най-важното е вече българските граждани да бъдем единни и всички заедно да се противопоставим на олигархията в лицето на „сглобката“, която ограбва нашето бъдеще и бъдещето на децата ни. За това се обръщам към всички честни, дейни и морални българи, които са готови с дела да помогнат на Родината ни да се възроди. Призовавам ви да обединим силите си, знанията си, опита си, дръзновението и смелостта си и да поведем битка за нашето настояще и най-вече за бъдещето на нашите деца и внуци. Единството на нацията е условието, без което няма как да спрем деградацията и да тръгнем към подем и развитие. Това условие е изпълнимо само тогава, когато всички ние възприемем единни етични норми в общуването помежду си и изискваме от държавата да спазва тези норми в отношенията с всички граждани. Всичко това зависи от всеки един от нас и именно за това се обръщам към всички български граждани да излязат и масово да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Само така ще можем да намалим купения и корпоративния вот и ще можем да постигнем всяка национална цел и кауза.

Защо да подкрепят именно коалиция „БСП за България“?

 Коалиция „БСП за България“ е голямо и истинското обединение на ляво-патриотични партии и организации, което се превърна и в единствената алтернатива не само на „сглобката“, но и на всичко, което се случи в последните години в България. С нашите действия през годините доказахме, че в политиката може да има морал, воля и желание за решаване на всеки един от проблемите. Доказахме, че правим всичко, което казваме и поемаме като ангажименти и че не предаваме нашите избиратели. По време на тази кампания заставаме пред всички български избиратели с призив да ни подкрепят и гласуват доверие с номер 24 в интегралната бюлетина, защото само чрез силно представителство в Народното събрание ще можем да реализираме всяка наша цел, приоритет и политика. Призовавам всички честни, мислещи, дейни и морални българи да се обединим около предлаганите от нас първи стъпки, които гарантират връщането на нормалността в страната, както и заедно да начертаем следващите стъпки за промяната и развитието на България. Време е за нов модел на развитие и активни граждански действия.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе