Дискови брани – употреба и видове

В сферата на съвременното земеделие ефективността и устойчивостта са от първостепенно значение. Дисковите брани са прикачен инвентар, който играе изключително важна роля за постигането на тези цели при обработката на почвата от фермерите по целия свят. Дискуването, също наричано брануване, е предпочитано, защото е евтино, за кратко време се третират големи площи и се постига добро разрохкване на почвата, без да се извършва обръщане на обработваемия пласт.

Ако ви предстои закупуване на такъв тип земеделска техника, не пропускайте да се запознаете с предложенията за високоефективни дискови брани от Mass.bg – доказан производител на различни видове селскостопански инвентар като плугове, култиватори, брани, сеялки и др.

YouTube

В тази статия ще откриете полезна информация за употребата и видовете дискови брани.

Какво представляват дисковите брани

Дисковата брана е мощно земеделско устройство, предназначено за обработка на почвата, подготовка на сеитбено легло и борба с плевелите. Състои се от стоманени режещи дискове, монтирани на изключително здрава греда, която се върти, докато браната се тегли през полето от трактор. Дисковете обикновено са подредени в групи или редове и могат да се регулират в зависимост от желаните дълбочина на обработка и ъгъл на проникване в почвата. Могат да бъдат обикновени (гладки), които се използват при нормални почвени условия или назъбени дискове – за рязане на остатъци от култури и плевели. Други части на дисковата брана включват лагери, пружини, скрапер и тежест.

За какво се използват дисковите брани

Съвременните дискови брани служат за изпълнението на множество селскостопански операции, включително:

  1. Основна обработка на почвата: Дисковите брани са предназначени основно за икономична предсеитбена обработка на почвата преди засяването на зърнени, технически и фуражни култури. Тази обработка включва разрохкване на горния слой на дълбочина до 18 см и подготовка на леглото за засаждане на култури. Дисковите брани са идеалният инвентар за размесване на почвата с растителните остатъци, които разрязват и наситняват, както и за заораване на торовете. Така с помощта на браните почвата се аерира и обогатява на хранителни вещества и се насърчава оптималния контакт между нея и семената.
  2. Вторична обработка на почвата: Дисковите брани се използват и за задачи по вторична обработка на почвата като раздробяване, изравняване и уплътняване след дискуване. Те спомагат за създаването на оптимална структура на семенното легло, елиминирайки буци, камъни и други остатъци, като по този начин улесняват равномерното засаждане и покълване на семената.
  3. Контрол на плевелите: Дисковите брани могат да се използват като ефективен инструмент за контрол на плевелите в земеделските полета, подобрявайки добивите и качеството на културите. Употребяват се например в заплевелени стърнища преди оран за разкъсване и изваждане на корените на плевелите.
  4. Управление на растителни остатъци: С нарастващото възприемане на практики за консервираща обработка на почвата, дисковите брани започват да играят решаваща роля и в управлението на растителните остатъци след жътва. Като ги нарязват и размесват с почвата, те подпомагат разграждането на органичната материя, запазването на влажността и борбата с плевелите. По този начин земята се предпазва от отрицателните въздействия на вятърната и водната ерозия.

Видове дискови брани

Днес на пазара се предлагат различни модели дискови брани и изборът на един или друг модел трябва да бъде съобразен с фактори като характеристики на обработваемите земи (тип почва, размер на полето и др.), обем и цели на извършваната работа, финансови възможности.

Спрямо размера на дисковете този прикачен инвентар се разделя на: лек (с диаметър на диска 20-30 см), среден (с диаметър на диска 30-50 см) и тежък (с диаметър на диска повече от 60 см).

Някои често срещани типове дискови брани включват:

  1. Офсетни дискови брани: Тези брани са с изключително тежък режим на работа. Разполагат с групи назъбени дискове, изместени спрямо централната линия на приспособлението, което позволява агресивно проникване в почвата и смесване. Подходящи са за основна обработка на тежки, уплътнени почви или сухи обработваеми полета и могат ефективно да покриват големи площи. Използват се също за почистване на стърнища от растения преди обработка на почвата.
  2. Тандемни дискови брани: Състоят се от два комплекта дискове, подредени в тандем, като задният комплект е изместен спрямо предния. Този дизайн осигурява повишена стабилност и позволява по-голяма гъвкавост при регулиране на дълбочината и ъгъла на обработка на почвата. Тандемните дискови брани се използват както за първична, така и за вторична обработка на почвата.
  3. Назъбени дискови брани: Разполагат с дискове с назъбени остриета, които имат висока режеща способност. Използват се при тежки условия на работа и при почви с високо съдържание на растителни остатъци. Ефективни са за контрол на плевелите при консервираща обработка на почвата.
  4. Дискови брани за вертикална обработка на почвата: Проектирани са да извършват плитки операции с висока скорост на обработка на почвата, без да нарушават прекомерно почвения профил. Използват близко разположени, плитки вдлъбнати дискове, които създават вертикални разрези в почвата, подобряващи затоплянето ѝ, проникването на вода и максималното запазване на органичната материя.

Ще срещнете и делене на навесни и прикачни дискови брани. Навесният тип е подходящ за използване след прибиране на реколтата. Ролята му е да пази горния почвен слой от ерозия и прекалено засушаване. Прикачните брани са предназначени за обработка на по-големи площи земя. Те правят почвата еднородна и изравняват повърхността ѝ.

В сайта Mass.bg ще откриете различни видове висококачествени дискови брани, които намират приложение в зърно и зеленчукопроизводството, лозарството, овощарството и отглеждането на лавандула. Подходящи са за трактори с мощност 50-300 к.с., а работната ширина варира от 200 до 600 см. Броят работни тела е между 16 и 48, а теглото на браните между 700 и 6000 кг.

Заключение

 Съвременните дискови брани представляват незаменим земеделски инструмент, предлагащ гъвкавост, ефективност и устойчивост при обработката на почвата и растениевъдството. С техните разнообразни приложения и многобройни предимства, дисковите брани продължават да играят жизненоважна роля за повишаване на селскостопанската производителност, рентабилността и опазването на околната среда.

Благодарение на своята здравина, отлично качество и надеждност при обработка на почвата, плуговете, култиваторите и дисковите брани с марка MASS гарантират на всеки фермер дълъг експлоатационен живот и ниски разходи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе