Симеон Славчев, водач на листата на „БСП за България“ в Разград: „Образованието трябва да бъде национален приоритет пред скоби!“

Това заяви днес Симеон Славчев на среща с ръководството на Русенския университет с филиал в гр. Разград. Той добави, че всички – и академици, и политици, трябва да работят заедно в една посока – качествено образование, което да подготвя знаещи и можещи кадри, отговарящи на нуждите на трудовия пазар.

Според него по този начин ще бъде намалена значително безработицата, но и това е ефективна мярка срещу все по-разрастващата се кадрова криза, тъй като ключът е в устойчивите и дългосрочни решения. Симеон Славчев добави, че той и неговите колеги от листата на коалиция „БСП за България“ за Разград вече разполагат с разработен модел, по който заедно ще работят за повишаване на квалификацията, по-добро кариерно ориентиране и по-високи доходи за младите хора в региона. „В тази наша инициатива е важно да се включат училищата, университетите, бизнеса и предприятията в цялата област. Трябва да променим мисленето на младите хора, да ги мотивираме и насърчаваме в техния избор и в търсенето на възможности тук, защото те са бъдещето на Разград!“, каза Симеон Славчев, като добави, че висококвалифицираните кадри, конкурентната среда и доброто заплащане са взаимосвързан процес, който трябва да бъде добре планиран и систематичен, и да е отговорност на всички политици и институции.

YouTube

Той добави, че с автоматизирането на работния процес, нуждата от висококвалифицирани кадри нараства с бързи темпове и затова фокусът трябва да падне върху изграждането на млади специалисти с висока експертност и технически умения, както и да се насочат в сферите, в които има дефицит на кадри. На срещата беше предложено още да се направи специален фонд за финансиране на всеки желаещ да се преквалифицира в желана за него посока и спрямо търсенето на пазара на труда, като този фонд да бъде подкрепен финансово от бизнеса, предприятията и общините. Ще бъде изграден и център за преквалификация на кадри, в който да се провеждат лекции от лектори в различни сфери, включително и от психолози, които да мотивират младите да търсят нови възможности за развитие и стимул да останат и да допринасят за развитието на този регион, който е с огромен потенциал.

„Конкурентното  и добро заплащане също е важен фактор, който ще мотивира хората да останат и да се чувстват сигурни и спокойни тук. Качественото образование и благоденствието на хората са водещ мотив в социалната политика на коалиция „БСП за България“ и е съвсем естествено, че работим така активно в тази посока!“, подчерта Симеон Славчев като се обърна с апел към младите: „Предстои ни много работа, затова ни подкрепете, за да сътворим заедно една достойна, горда и благоденстваща България, в която всички ние да живеем и изграждаме по-светло бъдеще за следващите поколения!“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе