Значение на култиваторите при обработката на земеделски площи

Култивирането играе важна роля в селското стопанство за постигане или възстановяване на почвеното плодородие, от което зависят добрите добиви. Целта на култиватора е да направи почвата рохкава и да унищожи плевелите, за да насърчи растежа на висококачествени култури. Благодарение на своята здравина и надеждността при обработка на почвата, мощните култиватори от Mass.bg помагат на земеделските производители да улеснят работата си на полето и да поддържат бизнесите си успешни.

Какво е култиватор. Видове култиватори.

YouTube

 Култиваторът е селскостопанска машина, която се използва за повърхностна обработка на почвата с цел осигуряване на оптимални условия за извършване на сеитба или разсаждане – равна повърхност, добра структура и дълбочина. Този прикачен инвентар извършва разрохкване, размесване и наситняване на почвата, подрязване и унищожаване на плевелите, влагане на растителни остатъци, торове и продукти за растителна защита, аериране.

В зависимост от предназначението му култивирането бива слято и междуредово. Слятото култивиране представлява предсеитбена подготовка на почвата на нови площи, незаети с културни растения, а при междуредовото се извършва обработка на окопните култури и трайните насаждения или прокарване на поливни бразди.

Култиваторите се състоят от рамки с назъбени работни органи. Могат да бъдат класифицирани в следните категории в зависимост от функцията и дизайна им:

  • Навесни или прикачни култиватори (според начина на агрегатиране с трактора)
  • Култиватори с твърди или пружинни стойки за работните органи
  • Култиватори за слято култивиране: полски, градински и противоерозионни
  • Култиватори за междуредово култивиране: с различни секции като всяка от тях копира самостоятелно повърхността на полето
  • Универсални култиватори за по-плитка междуредова и слята обработка на почвата
  • Специални култиватори: дълбокоразрохквачи, противоерозионни култиватори (плоскорези), щангови култиватори

Какво е почвен профил и как влияе на избора на култиватор

Начинът на обработка на почвата зависи от профила ѝ, от почвено-климатичните условия, необходимостта от сеитбообращения, наличието на плевели и биологичните изисквания на културата, която ще се засажда. Затова разбирането за почвения профил е важно за всеки земеделец, който иска да постигне оптимално обработване на земята си и високи добиви от нея.

Почвите се състоят от слоеве, наречени хоризонти, които имат различни характеристики – цвят, текстура, минерално и органично съдържание. Вертикалното подреждане на хоризонтите се нарича почвен профил.

Най-общо се различават три почвени слоя: горен (хумусен), преходен и почвообразуваща скала. Най-горният или хумусният почвен слой е богат на органични вещества, има по-тъмен цвят, зърнеста структура и добри водно-физични свойства. Преходният слой е богат на минерално съдържание, но има по-малко органични вещества. Цветът му е по-светъл и е по-силно уплътнен. Фермерите се стремят да смесват горния и преходния слой с помощта на култиватори за постигане на по-добро цялостно здраве и плодородие на почвата. Почвообразуващата скала е материалът, от който се образува почвата. От нейния механичен, минерален и химичен състав зависят водните, физичните и химичните свойства на почвения тип.

След като направи прецизна оценка на почвения профил, целите на обработка на почвата и специфичните нужди на културите, които ще засажда, фермерът може да пристъпи към избор на най-подходящия вид прикачен инвентар с цел постигане на висококачествен добив срещу минимални инвестиции.

Култиваторите осигуряват ефективни земеделски операции, което води до рентабилно производство на култури. Заедно с това, качествен култиватор ще помогне за пулверизирането на земята и ще бъде от полза за борбата с плевелите и заравянето на отглеждани преди това култури. Това е причината фермерите да препоръчват култиваторите като най-добрите земеделски машини в света.

Заключение

 Култивирането заема специално място сред дейностите по подготовка на почвата и култиваторите се считат за едни от най-универсалните средства за обработка на земеделски площи. Ето защо всеки интелигентен фермер влага средства във висококачествени култиватори, за да спести труд и разходи.

Mass.bg предлага богата гама от култиватори с отлични характеристики и на конкурентни цени. Те намират приложение в зърно и зеленчукопроизводството, лозарството, овощарството и отглеждането на лавандула. Култиваторите MASS осигуряват бързо и ефективно проникване, разрохкване и аериране на почвата и спестяват от разхода за гориво. Избирайки прикачения инвентар с марка MASS, земеделските производители получават перфектно обработена почва, готова за сеитбения процес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе