Специфики и съвети за летен ловен сезон 2024

Летен ловен сезон 2024 ще започне след около два месеца, а ловците трябва да бъдат добре подготвени за него. Въпреки, че лятото е топъл сезон, през който не е нужно да сме прекалено навлечени с ловни дрехи, това не означава, че то няма своите особености и не крие изненади, които изискват отлична ловна подготовка.

Специфики на лова през лятото

В тази статия ще разгледаме спецификите на лова през лятото, кога е началото на ловния сезон, какъв дивеч се ловува, както и по кое време на денонощието дивечът е най-активен и ловът би бил успешен. 

YouTube

Начало на ловен сезон 2024

Ловният сезон през 2024 година ще започне от втората събота на август месец, както е по традиция всяка година. До тогава ловците имат възможност да се подготвят с подходящи ловни дрехи, обувки за лов, както и да стегнат оръжията си, за да бъдат готови да се прицелват в дивеча, подходящ за лов по това време на годината.

Какво се ловува през лятото?

Със стартирането на ловния сезон се дава началото и на лова на пъдпъдъка, гургулицата, обикновена бекасина, бекас, както и гривяк. Те са част от пернатия дивеч, а с изтичането на август месец започва и лов на едър дивеч, в това число елен лопатар, мъжки благороден елен и женска сърна. 

Коя част от денонощието е най-подходяща за лов?

Българското лято е известно с горещите дни, които носи със себе си. Поради тази причина, дивечът е най-активен рано сутрин, както и привечер, когато температурите започнат да падат. Затова при лов през лятото, излетите обикновено се случват в сутрешните и вечерните часове, когато дивечът излиза от своето укритие. Следвайки това просто правило, всеки ловец може да сполучи. 

Съвети при летен лов

Има няколко съвета, които никой ловец не бива да пренебрегва по време на летния лов. 

Не подценявайте подходящата ловна екипировка

Ловната екипировка, или по-специално, ловното облекло, не бива да бъде подценявано, въпреки, че сезонът предразполага да не се носят много слоеве дрехи. Качествените ловни дрехи имат ключова роля и затова всеки ловец трябва да заложи на водоустойчиви ловни обувки, които да са подходящи за ходене по всякакви терени и ловни панталони, изработени от качествена дишаща материя. Освен това е добре да се обърне специално внимание на ловните раници, които ще присъстват на ловния излет. Те трябва да имат достатъчно джобове и отделения, които да съхраняват всички ловни принадлежности. 

Изберете качествено ловно оръжие

Качественото ловно оръжие по никакъв начин не бива да се пренебрегва. Ако закупувате ново, се доверете на реномирани производители и доверени магазини за ловни оръжия. Ако пък вече имате, постарайте се оръжието Ви да бъде в най-добро състояние. По този начин ще спазите мерките за безопасност и ще си осигурите добра плячка.

Спазвайте мерките за безопасност

Мерките за безопасност са от изключително значение по време на лов, независимо дали той е групов или не. Уверете се, че оръжието Ви е изправно и когато ловувате с други хора, винаги информирайте за Вашето местоположение и планираните маршрути. Използвайте ярко ловно облекло, за да сте лесно видими за останалите ловци и винаги носете принадлежности за първа помощ и комуникационно устройство за спешни случаи.

Изберете подходящ терен за лов

По което и време на годината да ловувате, винаги е важно да изберете подходящ терен за лов. Стремете се да избягвате горещите и сухи зони, които могат да направят лова по-труден и неприятен. Търсете места с рекички или поточета, и сенчести области, където дивечът може да се крие през горещите часове на деня. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе