Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 145 години от създаването си

„Зад тази достолепна годишнина всички виждаме достойно извървян път на хора, посветили се на защитата на Закона, на сигурността на българските граждани, на укрепването и развитието на нашето министерство“, заяви в обръщението си към своите колеги министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод празника на институцията. Той открои новите предизвикателства, пред които ежедневно се изправят служителите на реда – кибератаки, терористични заплахи, опазване на нашите и европейски граници. „Приемаме обществените очаквания към МВР като знак на доверие. Вярвам, че с чест и достойнство ще следваме непоколебимо отговорната мисия – да браним законността и реда в нашата държава и да изграждаме пълноценно партньорство в международната правоохранителна общност“.

През годините Министерството на вътрешните работи премина през много промени, но съхрани водещата мисия на поколения българи – безкомпромисно да служат на България, каза още министър Стоянов и отправи думи на благодарност: „Скъпи колеги, благодаря Ви за усилията, постоянството и отговорността, с които служите и защитавате сигурността на гражданите на нашата държава. Професията ви е кауза в полза на обществото. Изпълнявайте с чест и достойнство задълженията си, работете уверено, уважавайте себе си, своите колеги, но и хората, срещу които се изправяте всеки ден. Аз ви обещавам подкрепа и воля, с която да продължим заедно избрания път“.

YouTube

В рамките на официалната церемония лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил извърши водосвет. Той сърдечно поздрави служителите на МВР с пожеланието в мигове на риск и опасност, служейки на правдата, да имат божията подкрепа и помощ.

Министърът на вътрешните работи, заместник-министрите, главният секретар на МВР, както и редица висши представители на държавата, почетоха подвига и саможертвата на загиналите при изпълнение на служебния дълг служители на МВР и поднесоха венци пред паметника на Незнайния воин.

Честванията на празника на МВР продължиха с демонстрация за гостите. Бяха показани служебната техника, която използват различните специализирани структури на МВР, както и полицейски кучета.

Празникът на МВР уважиха председателят на Народното събрание Рая Назарян, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на дипломатическия корпус, членове на Министерския съвет, народни представители, бивши министри на вътрешните работи и други гости.

В градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ бе отдадено признание пред смелостта и себеотрицанието на загиналите полицаи, завещали пример за професионална чест и достойнство. С едноминутно мълчание своята почит засвидетелстваха заместник-председателят на парламента Росица Кирова, политическото и професионалното ръководство на МВР, директори на дирекции и бивши ръководни служители на ведомството, представители на дипломатическия корпус и поднесоха венци пред паметника на загиналите полицаи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе