Предстои Фестивалът на малината в Лозница

Утре, 9 август, заместник-министърът на земеделието и храните ще открие IX-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината 2024 в гр. Лозница, Област Разград.

ПРОГРАМА

YouTube

09 Август. 2024 г. (петък)

09:00 – 10:00 ч. – Пристигане, регистрация и настаняване на участниците – изложители и производители на малини и ягодоплодни на площад Централен;
12:00 – 12:30 ч. – Официално откриване на изложението – приветствия от Министъра на земеделието и храните, Кмета на община Лозница, Представител на БАМ-я.
12:30 – 13:00 ч. – Разглеждане на изложението от официалните лица от МЗХ, Държавен Фонд Земеделие, Областни представители на Дирекции Земеделие и ДФЗ, Напоителни Системи ЕАД, Служба за съвети в земеделието от Област Търговище, Разград, Шумен и други.
Заявено е участие на чуждестранни гости и участници в изложението от Румъния, Полша, Сърбия, Турция, Китай и други.
– Представяне на свежи плодове от ягодоплодни различни сортове и култури на производители от Региона и страната
– Представяне на модерни машини, техники, технологии, малинокомбайни, системи за поливане, нови сортове и други пряко свързани с производството на ягодоплодни.
– Представяне на тематични традиционни храни, сокове, мармалади, вина и безалкохолни напитки и други производни от ягодоплодни промишлено и  фермерско производство.
– Конкурс за най-добре приготвени фермерски кулинарни изделия от ягодоплодни;
13:00 – 14:00 ч. – Пресконференция с Министъра на Земеделието и храните и екипа му от МЗХ и ДФЗ с кратка разяснителна информация относно новия програмен период, нови мерки и програми, нови изисквания и условности към малинопроизводителите и производителите на ягодоплодни като специфичен бранш.
Дискусия по конкретни въпроси на Земеделски производители в малинопроизводството в гр. Лозница и в страната свързани с проблеми с напояването, липса на адекватна защита от глобалните климатични промени и негативното им въздействие върху отглеждането ня ягодоплодни. Конфликта в Украйна и неговото пряко и косвено въздействие върху земеделското производство в България и създалата се криза в Европа на всички нива като пазари, енергоносители, торове горива и други и мерки за компенсаторна защита на производителите от тази ситуация.
15:00 ч. – Посещение на официалните лица и малинопроизводители  в най- голямото и модерно хладилно предприятие в областта ХБДМ АД
15:30 ч. – 17:00 ч. – Презентации на Националната Службата за съвети в земеделието, консултантски и търговски фирми дискусии за ефективно и печелившо производство на малини и диверсификация на стопанствата за намаляване на риска и увеличаване на доходите (зала Дом на културата),
Забавления гостите и за семействата на участниците.
16:00 ч. – Детски работилници – пленер за детска рисунка „Аз обичам малината“, за изработване на ароматни сапуни,  работа с гипс;
18:00 ч. – Фолклорна програма от местни изпълнители, детски анимации и щуротеки.
Награждаване на участниците и закриване на събитието.
19:00 ч. – Фолклорно музикална програма.
Вечер на Малинопроизводителите, организаторите и гостите – празничен коктейл от Община Лозница.

10 Август 2024 г. (събота)

10-00-15.00 ч. Посещения на производствено демонстрационни полета с ягодоплодни в региона на гр Лозница, в стопанството на Айхан Нашимов в което има опитни полета за демонстрация на безпилотни наземни и летящи дронове, машини техники и оборудване за поливане,  борба с градушките и вредните климатични въздействия нови иновативни високопродуктивни сортове малини устойчиви на климатичните въздействия. (Сборен пункт площад Централен)
15.00 – 17.00 Дискусия, обобщаване на резултатите от проведените демонстрации и отпътуване на участниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе