Откриха фестивала на малината в Лозница (СНИМКИ и ВИДЕО)

Днес бе открито IX-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината – Лозница 2024. На откриването присъства заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева. Сред официалните гости бе и областният управител на Разград Владимир Димитров.

Снимка: Мехмед Азиз

YouTube

Фестивалът бе открит от кметът на Община Лозница Севгин Шукри, като преди него думата имаше председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

Снимка: Мехмед Азиз

На щандовете в центъра на Лозница посетителите на фестивала имаха възможност да опитат от специално подготвените ястия от ягоди и малини, приготвени от читалищата в Лозница и селата Ловско, Веселина и Бели лом. Щандове и възможност за дегустация имаше и от различни производители от района и страната. На място има представителите и на местни фирми, предлагащи различни продукти, подпомагащи отглеждането на растенията. На място бе изложен и специализиран комбайн за събиране на ягодоплодни.

Снимка: Мехмед Азиз

След официалното откриване и обиколката по щандовете всички се насочиха към залата на Народно читалище „Пробуда 1912“, където се проведе среща между представители на асоциацията, министерството и други лица, като основна тема бе субсидии и подпомагане за развитието на сектора.

Снимка: Мехмед Азиз

Довечера програмата продължава в 18,00 ч. с изпълнения от местни изпълнители, детски анимации и щуротеки, награждаване на участниците и закриване на събитието.

Снимка: Мехмед Азиз

В събота има организирано посещение на на производствено демонстрационни полета с ягодоплодни в региона на гр. Лозница, в стопанството на Айхан Нашимов в което има опитни полета за демонстрация на безпилотни наземни и летящи дронове, машини техники и оборудване за поливане, борба с градушките и вредните климатични въздействия нови иновативни високопродуктивни сортове малини устойчиви на климатичните въздействия. (Сборен пункт площад Централен).

Снимка: Мехмед Азиз

Повече може да видите във видео репортажа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе