Днес е Голяма Богородица!

На този ден се честват всички, носещи благословеното име Мария и неговите разновидности, като Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Мариам, Преслава, Мара, Маша и др.

Според Свещеното писание, това е денят, когато Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при своя Син. Три дни преди това, Архангел Гавраил известява Богородица, че Господ я вика в своето царство. Последното й желание е да се сбогува със Светите апостоли, които по чуден начин се озовават пред дома й в Йерусалим. След три дни Христос слиза от небесата, обкръжен от ангели и светци, за да я вземе при себе си. Погребват я в пещера край Гетсимания, но когато по-късно отварят гроба, намират само плащеницата й.

YouTube

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица и включва освещаване на хлябове в църквата и курбан за здраве. Традиционно се сервират пиле каша, варено жито и плодове като диня и грозде.

На този ден всички с имената Мария, Мариян, Мариана, Мара и техните производни празнуват. Честит имен ден, здраве и благоденствие!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе