Как правилно да поддържаме септичната яма?

Всеки собственик на къща, която се намира далеч от София, трябва да предвиди изграждането на добре функционираща външна канализация. Заедно с това се предвижда поставянето на пречиствателна станция или класическа септична яма. Много са хората, които предпочитат втория и по достъпен вариант, но с това идва и отговорността по правилната поддръжка. Хубаво е, че вече има добри фирми занимаващи се с почистване на септични ями в София. Грижата за това важно съоръжение трябва да бъде приоритет за всеки собственик на къща. От тази дейност зависи да се чувствате комфортно и да използвате безпроблемно имота.

Каква е основната функция на септичната яма?

Тази важна система за преработка на отпадъчните води и замърсявания от битовата дейност на къщата, е от ключово значение за вашето удобство. Много хора предпочитат да изградят септична яма, в която да се филтрира мръсната вода, генерирана от домакинството. Това е така, защото съоръжението се инсталира много лесно, на добра цена е, и при правилна поддръжка може да се използва много дълго време.

YouTube

Септичната яма е свързана с външната канализация и гарантира изолиране на всички замърсявания. След като попаднат в нея по естествен път започват да се филтрират и част от водата се връща обратно в почвата. Основна задача на собственика на къщата е да избере фирма, която ще отговаря за редовното почистване на септичната яма. В противен случай е възможно тя да прелее или да повреди целия водопровод. Ако се грижите за почистването на съоръжението, всичко в домакинството ви ще бъде наред. Това означава, че спокойно ще може да използвате банята, тоалетната и кухнята.

Как е правилно да бъде поддържана хигиената на съоръжението?

Хубаво е да разполагате с необходимата информация, за това какво точно представлява почистването на септичната яма. Тази дейност задължително се поверява на лицензирана компания, която разполага с необходимата техника и обучени служители. Специалистите от Qmi.bg София ще ви дадат малко подробности за целия процес:

  • определяне на количеството мръсотия натрупана в бетонните пръстени – това замерване се прави професионално от избраната фирма, посредством специален технически уред. Процедурата е важна, тъй като за почистването се използва помпа и маркучи, които да отведат нечистотиите в специален контейнер прикрепен към камиона;
  • източват се отпадъците – след като е измерено нивото на кал, екипът ще се заеме с неговото източване. След това камионът ще го транспортира до специално определено за целта място;
  • детайлно почистване – след източване на всички нечистотии, е добре съоръжението да бъде хигиенизирано отвътре;
  • проверка на функционалностите – специалистите ще тестват цялата система, за да установят дали работи изрядно. По този начин се проверява дали външната канализация функционира безпроблемно и дали има нужда от подмяна на тръби, филтри и други части. В случай че са възникнали някакви аварии, фирмата ще се погрижи да ги отстрани;
  • покрива се септичната яма с пръст – всичко трябва да се зарови и изравни, за да бъде предаден обектът в перфектен вид.

Целият процес не отнема прекалено много време, но трябва да се извършва регулярно и от хора, които притежават съответния лиценз и компетенции. Вижте още тук.

Защо и колко често трябва да се случва почистването?

Септичната яма трябва да бъде източвана периодично, защото в противен случай ще ви създаде големи проблеми. Ако не се погрижите навреме за хигиената, има вероятност шахтата да прелее и да замърси вашето дворно пространство или това на съседите. В този случай разходът за отремонтиране ще бъде много по-голям, отколкото да наемете фирма за почистване на системата.

През какъв период ще се случва то, зависи най-вече от броя на хората, които обитават къщата. Според специалистите веднъж на няколко месеца е добре съоръжението да бъде преглеждано, за да се избегне възможността от авария. Хубаво е да сте особено внимателни, защото ако нечистотиите прелеят биха могли да замърсят и подпочвените води, което е изключително неприятно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе