Всички училищни автобуси са проверени преди началото на учебната година

Преди началото на учебната година са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици. Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози. Съставен е 1 акт на водач, за липса на карта за квалификация за съответната категория и са дадени 35 предписания, като не са констатирани сериозни нарушения. Издадените предписания са свързани с обозначаването на автобусите с необходимите табели за превоз на деца, заверки на пожарогасителите, смяна на износени гуми, валидност на техническите прегледи и издадени удостоверения за допълнителен преглед за проверка на оборудването им.

Проверките стартираха в края на месец август по разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и са част от мерките за подобряване на пътната безопасност. Те са разделени на два етапа. От 28 август до 12 септември 2024 г. инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ извършиха превантивен контрол във фирмите, които ще превозват деца и ученици. Преди началото на учебната година голяма част от автобусите не извършват ученически превози и поради това те са проверявани в предприятията, като при констатиране на пропуски са дадени предписания. Основната цел на тази част от инспекцията, е да бъде установено дали превозвачите отговарят на всички изисквания, както и да се обърне внимание на техническото състояние на автобусите и готовността им да превозват учениците през новата учебна година.

YouTube

След началото на учебната година до края на месец септември проверките ще продължат, като ще бъде извършен повторен контрол на пътя за изпълнение на дадените предписания и спазването на всички нормативни изисквания за превоз на деца и ученици.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе