Кръстовден е!

На Кръстовден се отбелязва преходът между края на лятото и началото на есенния селскостопански сезон.

Българската православна църква днес чества Въздвижение на Светия Кръст Господен, наричан също Кръстовден. Според църковната традиция, на този ден се извършват водосвети, а свещениците обхождат домовете с кръст, за да благословят семействата.

YouTube

Църковното предание разказва за ревностната християнка Света Елена, майката на император Константин Велики, която тръгнала към Светите земи в Палестина с цел да намери Христовия гроб. След дълги търсения, тя открила три кръста, като един от тях бил признат за Христовия, когато възкресил наскоро починал човек при докосване. Частица от този кръст била изпратена в Константинопол, а самият кръст бил положен в Ерусалим, където над гроба Господен бил построен храм, осветен на 14 септември 335 г. От този ден идва и празникът Въздвижение на Светия Кръст, наречен така заради ритуала, при който епископът повдига Кръста, за да го покаже на вярващите.

Народните вярвания гласят, че в нощта на Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всички искрени молитви. Спазва се строг пост, а празникът е символ на прехода към есенната работа – сеитбата на зимни култури, като в някои райони той е известен и като начало на гроздобера.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе